ГоловнаПолітика

Пов'язаним з Аваковим фірмам дозволили видобувати золото, незважаючи на порушення, - "Схеми"

Компанії подали неповний пакет документів.

Пов'язаним з Аваковим фірмам дозволили видобувати золото, незважаючи на порушення, - "Схеми"
Арсен Авакок пiд час виїзного засідання уряду у м. Маріуполь
Фото: kmu.gov.ua

Фірми, пов'язані з оточенням міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, отримали дозвіл на видобуток танталу і золота в Кіровоградській області, незважаючи на порушення процедури подачі документів для дозволу.

Про це йдеться в розслідуванні журналістів програми "Схеми: корупція в деталях".

Повідомляють, що восени 2019 року компанія "Ліра Майн Мінералз" і "Таурус Інфініті" отримали від Держгеонадра спецдозволи на видобуток цінних руд у Клинцівському золотому родовищі і на ділянці танталових руд родовища Мостове. При цьому пакет документів, який подали обидві компанії, був неповним.

"На момент подачі і реєстрації заяв у компанії не було звітів і висновків про оцінку впливу на навколишнє середовище, звітів про громадське обговорення, які повинні подаватися разом із заявами", - йдеться в розслідуванні.

У Держгеонадра підтвердили, що заяви були зареєстровані до набуття чинності змін до порядку від 6 липня 2019 року, що дозволяють долучати пакет документів уже після реєстрації. При цьому у відомстві зазначили, що розгляд заяв завершився після набуття чинності спрощеного порядку.

За словами юриста Інституту розвитку регіональної преси Оксани Максименюк, таке пояснення не відповідає нормам закону і судовій практиці.

Співзасновників компаній Олександра Настенка і Віталія Якименка пов'язують з оточенням міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, зокрема Ігорем Котвицьким. Також журналісти виявили, що син Віталія Якименка Павло є народним депутатом від "Слуги народу" і входить до комітету з питань екологічної політики та природокористування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram