ГоловнаПолітика

​"Ми хочемо знати, хто віддавав наказ", - Пристайко про катастрофу літака МАУ в Ірані

Він заявив, що саме робота українського МЗС змусила Іран співпрацювати.

​"Ми хочемо знати, хто віддавав наказ", - Пристайко про катастрофу літака МАУ в Ірані
Фото: Укринформ

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко в ефірі американського телеканалу CNN розповів про дії української сторони після катастрофи літака МАУ в Ірані.

"Я спілкувався з главою МЗС Ірану у перший день після катастрофи. І він жодного разу не згадав тоді про те, що літак був збитий за допомогою ракети. Тепер у нас є дані, які допоможуть знайти хоч якесь умиротворення сім'ям загиблих в авіакатастрофі. На цьому базується створення нашої коаліції - коаліції країн, чиї громадяни постраждали в цій трагедії. І ми сподіваємося, що ми доб'ємося кримінальної відповідальності для всіх тих виконавців, хто брав участь у цьому злочині. І ми зараз говоримо не тільки про тих військових, які натиснули на кнопку запуску ракети. Президент Зеленський чітко дав зрозуміти главі Ірану Рухані: ми хочемо знати, хто віддавав наказ. Необхідно знайти всі з'єднувальні ланки, всіх тих, хто відповідальний за смерть українських громадян", - сказав глава українського МЗС.

За словами Пристайка, саме робота українського зовнішньополітичного відомства змусила Іран співпрацювати у справі розслідування авіакатастрофи.

"Я бачу, що наш меседж і сигнал міжнародній громадськості досягли своєї мети. Це те, що змусило Іран співпрацювати. Зараз у нас хороша налагоджена робота. Люди на місцях працюють цілодобово. Наша команда, велика команда експертів працює там, до них приєдналися канадські фахівці. Місце аварії зараз вільне для роботи. У нас є доступ до всього необхідного.

Ми ідентифікували тіла загиблих українців. Ми готові до повернення тіл, і ми також запропонували нашу допомогу у цьому напрямку іншим країнам.

Залишилося отримати доступ до інформації з "чорних скриньок". У нас була домовленість з іранцями, що ми зможемо забрати "чорні скриньки". Тепер чути розмови, що дослідження може проходити на іранській території. Немає особливого значення, де буде проходити дослідження. Важливо, щоб ніхто не зміг вплинути на записи і щоб у нас на руках була якісна експертиза, коли все буде закінчено.

Відповідаючи на запитання журналістки, чи має намір Україна бути присутньою під час декодування "чорних скриньок", Пристайко відповів ствердно і акцентував, що найкращий варіант - це передавання їх Україні, "адже це був наш літак".

Нагадаємо, літак регулярного рейсу Тегеран-Київ авіакомпанії "МАУ" розбився в Ірані вранці 8 січня. Загинули 176 осіб із семи країн, зокрема 11 українців (дев'ять членів екіпажу і дві пасажирки).

Через три дні після катастрофи Іран визнав, що збив літак помилково, сплутавши його з крилатою ракетою. Відповідальність за аварію авіалайнера взяв на себе іранський військовий підрозділ Корпус вартових Ісламської революції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram