ГоловнаПолітика

ВРП готова співпрацювати з міжнародними партнерами у проведенні конкурсу до ВККС

Міжнародні партнери досі не надіслали своїх кандидатур у склад конкурсної комісії.

ВРП готова співпрацювати з міжнародними партнерами у проведенні конкурсу до ВККС
Фото: facebook.com/highcouncilofjustice

Вища рада правосуддя розраховує на подальшу співпрацю з міжнародними партнерами у формуванні конкурсної комісії для призначення членів нової Вищої кваліфкомісії суддів.

До комісії повинні увійти три міжнародних експерти від організацій, з якими Україна співпрацює у сфері запобігання та протидії корупції, з числа запропонованих раніше до складу Громадської ради міжнародних експертів під час створення Вищого антикорупційного суду. Ще трьох членів конкурсної комісії обирає Рада суддів України. Про це на брифінгу повідомив голова ВРП Андрій Овсієнко, передають Українські новини.

"Створення ВККС є пріоритетом для Вищої ради правосуддя, і ми зараз у посиленому режимі докладаємо зусиль, щоб конкурс відбувся. У такому діалозі можна було б уникнути тих моментів, які ставлять під сумнів або під загрозу реалізацію положень закону про проведення конкурсу на зайняття посад членів ВККС", - сказав Овсієнко. За його словами, формування ВККС відбувається на тлі того, що 2044 вакансії суддів залишаються незаповненими, 2013 чинних суддів не пройшли кваліфікаційне оцінювання.

"Ми відкриті і будемо і далі шукати широкий діалог з міжнародними організаціями, які визначені законом як суб'єкти формування конкурсної комісії", - підкреслив Овсієнко.

Міжнародні партнери мали надіслати три кандидатури до складу конкурсної комісії на обрання членів ВККС, однак досі не зробили цього. Член ВРП Світлана Шелест повідомила журналістів, що в грудні ВРП звернулася до Ради Європи, Європейського Союзу, Європейського бюро боротьби з шахрайством (OLAF), Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР), Організації економічного співробітництва і розвитку (OECD), однак відповіді від них не отримала.

У ситуації, коли термін номінування кандидатів до складу конкурсної комісії минув, 14 січня ВРП надала можливість продовжити процес формування міжнародної квоти.

"Вища рада правосуддя внесла зміни до Положення про конкурс, що дозволяє продовжити термін для отримання пропозицій. Ми маємо намір звернутися в усі міжнародні організації, з якими Україна співпрацює у сфері боротьби з корупцією. Таких організацій 12", - сказала вона.

Шелест зазначила, що ВРП не може зобов'язати міжнародні організації надати своїх кандидатів до складу комісії і, відповідно, міжнародні організації не можуть нести відповідальність за невиконання цієї норми українського законодавства.

"Ми зробили всі кроки для того, щоб запросити міжнародних експертів", - підкреслила Шелест.

Член ВРП Олексій Маловацький повідомив, що ВРП зацікавлена в тому, щоб ВККС була сформована як легітимний орган. Відповідаючи на питання журналістів про причини, через які міжнародні європейські інституції тримають паузу, він припустив, що на їхню позицію може впливати негативний висновок Венеціанської комісії.

Як повідомляли, конкурс у ВККСУ стартував 26 грудня. Свої кандидатури на призначення у ВККС подали 189 кандидатів. Конкурс проводять на підставі Положення, прийнятого Вищою радою правосуддя 10 грудня 2019 року.

Новий склад ВККСУ формується за законом №193-IX "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" і деяких законів України щодо діяльності органів суддівського управління". У Висновку Венеціанської комісії зміни в закон названо невиправданими, при цьому комісія вказує на те, що закон зупиняє процес призначення суддів першої та апеляційної інстанцій і може призвести до кризи в судовій системі. Понад 2000 вакансій у судовій системі залишаються незаповненими. Закон був розкритикований посольствами ЄС і Канади і Радою Європи на етапі прийняття.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram