ГоловнаПолітика

Росія могла порушити санкції, продавши Ірану ЗРК, з якого збили літак МАУ, - Єльченко

"Ми повинні говорити про певну міжнародну відповідальність тих людей і тих компаній, які займаються такими продажами".

Росія могла порушити санкції, продавши Ірану ЗРК, з якого збили літак МАУ, - Єльченко
Фото: vnews.agency/

Посол України в США Володимир Єльченко не виключає, що Росія могла порушити санкції, продавши Ірану зенітно-ракетний комплекс "Тор", з якого збили літак "Міжнародних авіаліній України".

Про це він заявив журналістам у Вашингтоні, передає "Голос Америки".

Єльченко наголосив, що розслідування можливого порушення Росією міжнародних санкцій, введених проти Ірану, має бути важливою частиною розслідування обставин авіакатастрофи.

"Це, можливо, питання перспективи. Але ми повинні говорити про певну міжнародну відповідальність тих людей і тих компаній, які займаються такими продажами", - сказав посол.

Єльченко також зазначив, що зараз важливішими питанням є питання відповідальності Ірану, як на індивідуальному рівні - тих людей, які віддавали і виконували наказ, у результаті якого збито літак, так і держави - на міжнародно-правовому рівні.

"Оскільки Іран повністю визнав свою участь і свою провину в цій трагедії, я сподіваюся, що цей шлях буде пройдений іранською стороною до кінця і вона виплатить усі належні компенсації: і сім'ям загиблих, і авіакомпанії, і все інше, що потрібно робити в цих випадках", - додав посол.

Єльченко також розповів, що Україна отримала всю відповідну розвідувальну інформацію, "хоч і не негайно", від США. За його словами, затримка з публічними заявами українського керівництва про причини падіння літака спричинена передусім тим, що саме українські фахівці вилітали в Іран, щоб проводити розслідування, а також були побоювання, що Іран міг не дати їм на це дозвіл.

За словами посла, компанія-виробник літака Boeing також запропонувала свої послуги і повну підтримку в розслідуванні.

Нагадаємо, літак регулярного рейсу Тегеран - Київ авіакомпанії "МАУ" впав в Ірані вранці 8 січня. Загинули 176 осіб із семи країн, в тому числі 11 українців (дев'ять членів екіпажу і дві пасажирки).

Через три дні після катастрофи Іран визнав, що помилково збив літак, прийнявши його за крилату ракету. Відповідальність за аварію авіалайнера взяв на себе іранський військовий підрозділ "Корпус вартових Ісламської революції".

Секретар РНБО Олексій Данілов в інтерв'ю The Washington Post розповів, що українські розслідувачі ще до визнання Ірану розуміли, що літак було знищено ракетою, але керівництво країни воліло дотримуватися нейтральної та дипломатичної позиції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram