ГоловнаПолітика

Президент підписав закон про тимчасові слідчі та спеціальні комісії в Раді

Раніше він його ветував, щоб виключити пункт про імпічмент.

Президент підписав закон про тимчасові слідчі та спеціальні комісії в Раді
Фото: Анна Стешенко

Президент Володимир Зеленський підписав закон "Про тимчасові слідчі комісії і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради", який було прийнято 19 грудня з його правками.

Документ визначає повноваження, порядок створення та роботи тимчасових слідчих і спеціальних комісій (ТСК), ідеться на сайті Офісу президента.

Тимчасова слідча комісія парламенту визначається як колегіальний тимчасовий орган, який створюється з числа народних депутатів для парламентського контролю шляхом проведення розслідування з питань, що мають суспільний інтерес.

Комісія не може створюватися з питань здійснення правосуддя судом, встановлення вини або її відсутності у кримінальному провадженні, а також питання, що є предметом діяльності створеної Радою іншої слідчої комісії. 

Тимчасова спеціальна комісія – це колегіальний тимчасовий орган парламенту, який створюється з числа народних депутатів для підготовки і попереднього розгляду питань, законопроєктів та інших актів Ради на правах головного комітету, якщо предмет правового регулювання не належить до повноважень уже існуючих комітетів.

Нагадаємо, 19 грудня Верховна Рада прийняла в другому читанні законопроєкт про тимчасові слідчі та спеціальні комісії парламенту з пропозиціями президента Володимира Зеленського, які не передбачають процедури імпічменту.

6 червня Верховна Рада прийняла в другому читанні і в цілому законопроєкт про тимчасові слідчі комісії, в який перед фінальним голосуванням внесли розділ про імпічмент.

Та версія закону свідчила, що Верховна Рада створює спеціальну слідчу комісію згідно зі ст. 111 Конституції України для проведення розслідування обставин щодо вчинення Президентом України державної зради або іншого злочину.

Для ініціювання імпічменту та створення ССК передбачалася необхідність зібрати не менш ніж 300 підписів депутатів. Законопроєкт прописував повноваження ССК, а також умови для призначення спеціального прокурора і його повноваження. Документ ветував президент.

При цьому наприкінці травня президент Володимир Зеленський подав власний законопроєкт про імпічмент. Його представник у парламенті Руслан Стефанчук говорив, що імпічмент повинен регулюватися окремим законом і не може бути прописаний у законі про тимчасові слідчі комісії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram