ГоловнаПолітика

Зеленський звернувся до народу з приводу збитого літака МАУ

"Я поверну всіх загиблих рідним і близьким. Усі винні будуть покарані".

Президент Володимир Зеленський увечері 11 січня виступив зі зверненням до українського народу з приводу збитого іранцями літака "Міжнародних Авіаліній України".

У ньому він спробував докладно описати дії української влади з моменту катастрофи до останньої розмови з президентом Ірану Хасаном Рухані, в якій той офіційно попросив вибачення і пообіцяв виплатити компенсацію.

Зеленський розповів, що відразу після катастрофи був створений оперативний штаб при РНБО, а в аеропорт Тегерана прибули український посол і консул. Відбулося позачергове засідання уряду, на якому було ухвалено рішення відрядити до Ірану пошуково-рятувальну та експертну групи із 45 осіб. "Ми відправили в Тегеран найкращих фахівців нашої країни", - наголосив Зеленський.

Офіс генерального прокурора України своєю чергою звернувся до Ірану, Швеції, Великої Британії та Канади з пропозицією створити міжнародну слідчу групу.

Наступного дня, 9 січня, українські експерти прибули в Іран, а сам Зеленський уперше поговорив  телефоном з президентом цієї країни Хасаном Рухані. Тоді само секретар РНБО Олексій Данилов назвав чотири пріоритетні версії катастрофи і вперше сказав, що літак міг бути збитий зенітною ракетою.

Увечері 9 січня підтвердження "ракетної версії" почали надходити зі США, Канади і Великої Британії. "Ми працювали системно, без істерик, заради одного - досягнення результату, а саме - з'ясування правди про обставини авіакатастрофи", - сказав Зеленський.

Далі президент нагадав, що 10 січня у нього відбулася телефонна розмова з держсекретарем США Майком Помпео і зустріч з тимчасовою повіреною у справах США Христиною Квін. Разом з послом Великої Британії вона передала важливу інформація з приводу катастрофи.

"Я хочу високо відзначити роботу українських експертів в Ірані. Вони працювали і продовжують працювати ретельно й цілодобово. Їхній високий професіоналізм і оперативність, переконливі попередні висновки й докази, знайдені в Тегерані, не дали змоги приховати правду. І сьогодні керівництво Ісламської Республіки Іран визнало факт збиття українського літака і свою провину в авіакатастрофі", - сказав Зеленський.

За його словами, до повного завершення розслідування ще потрібен ряд дій, зокрема зробити реконструкцію літака, ідентифікувати тіла загиблих і розшифрувати два бортові самописці.

Президент також окремо наголосив, що Україна розраховує на компенсацію від Ірану.

"Ми домовилися [з Рухані], що ніхто не викрутиться. Офіс генерального прокурора порушив справу за фактом убивства громадян України. Уряд надасть фінансову допомогу родинам загиблих. Держава теж всіляко сприятиме отриманню ними компенсації від перевізника, страхових компаній та Ісламської Республіки Іран", - сказав Зеленський.

"Я поверну всіх загиблих близьким та рідним. Вони зможуть з ними попрощатися по-людськи. Ми гідно вшануємо їх пам'ять. Усі винні будуть покарані. Ми повернемо українцям не тільки відчуття безпеки і справедливості, а й упевненість, що Україна завжди буде вас захищати, у якому б куточку планети ви б не були", - заявив президент. 

Нагадаємо, літак регулярного рейсу Тегеран - Київ авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" розбився в Ірані вранці 8 січня. Загинули 176 осіб із семи країн, серед інших 11 українців (дев'ять членів екіпажу і дві пасажирки).

Через три дні після катастрофи Іран визнав, що збив літак помилково, прийнявши його за крилату ракету. Відповідальність за аварію авіалайнера взяв на себе іранський військовий підрозділ Корпус вартових Ісламської революції.      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram