ГоловнаПолітика

Зеленський: Україна наполягає на повному визнанні провини Іраном і компенсації

У суботу вранці Іран заявив, що збив український літак помилково.

Зеленський: Україна наполягає на повному визнанні провини Іраном і компенсації
Владимир Зеленский
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський відреагував на заяву Ірану про те, що його військові збили "Боїнг" української авіакомпанії МАУ помилково, прийнявши його за ворожий об'єкт.

"Ранок сьогодні не був добрим, але приніс правду. Ще до закінчення роботи міжнародної комісії Іран визнав свою провину в збитті українського літака. Але наполягаємо на цілковитому визнанні вини", - йдеться на сторінці голови держави у фейсбуці.

Зеленський заявив, що Україна очікує від Ірану запевнень у готовності до повного і відкритого розслідування, притягнення винних до відповідальності, повернення тіл загиблих, виплат компенсацій і офіційних вибачень через дипломатичні канали.

"Сподіваємося, що розслідування надалі відбуватиметься без штучних затримок і перепон. Наші 45 фахівців мають отримати повний доступ і взаємодію для встановлення справедливості", - написав президент.

Нагадаємо, в суботу вранці, через три дні після катастрофи, Іран визнав, що збив літак МАУ помилково, оскільки іранські військові прийняли його за ворожий об'єкт. У заяві генштабу збройних сил Ірану йдеться, що причиною трагедії "став людський фактор".

Літак "Боїнг-737" компанії МАУ впав через три хвилини після зльоту в Тегерані (Іран) з аеропорту Імама Хомейні в ніч на 8 січня. На борту було 9 членів екіпажу і 167 пасажирів, більшість - громадяни Ірану. Рейс PS752 мав прибути до Києва. Серед загиблих 11 громадян України - 9 членів екіпажу та двоє пасажирів.

Про те, що авіакатастрофа могла статися через влучення зенітної ракети, повідомили кілька джерел у Пентагоні і розвідувальних службах, на це натякнув і президент США Дональд Трамп. CNN з посиланням на джерела, близькі до розвідки, повідомили, що літак МАУ був збитий двома зенітними ракетами російського виробництва класу "земля-повітря".

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо на екстреному брифінгу заявив, що є підтверджені факти, що вказують на влучення ракети в "Боїнг".

Міжнародна експертно-журналістська група Bellingcat надала докази справжності відео, на якому зафіксовано, як ракета збиває український Boeing 737 авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України".

Прем'єр-міністр Австралії Скотт Моррісон повідомив, що його держава також має підтвердження влучення ракети в літак українських авіаліній.

Прем'єр Великобританії Борис Джонсон також допустив можливість того, що іранські системи ППО могли випадково збити український авіалайнер.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що версія про влучення ракети в літак не виключається, але поки що не підтверджена.

Увечері в п'ятницю Служба безпеки України назвала назвала основними версіями катастрофи літака влучення ракети і теракт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram