ГоловнаПолітика

Після призначення члени ЦВК діють незалежно, - Діденко

"Дуже спрощений підхід - оцінювати членів комісії за належністю до суб'єктів подання".

Після призначення члени ЦВК діють незалежно, - Діденко
Фото: Макс Требухов

Після призначення члени Центральної виборчої комісії зобов'язані дотримуватися позапартійної позиції. Про це в інтерв'ю LB.ua заявив голова ЦВК Олег Діденко.

"Це дещо спрощений підхід – оцінювати ЦВК, виходячи із критерію, від яких суб’єктів подані кандидатури до ЦВК. Не слід забувати, що після того, як члени ЦВК призначені на посади, вони діють незалежно, виключно на підставі закону. І зобов'язані дотримуватися позапартійної позиції", - сказав він.

Як зазначив Діденко, "якщо буде встановлено, що член ЦВК підіграє тій чи іншій політичній силі з певних корисливих мотивів - це фактично означатиме порушення присяги, наслідок чого - припинення повноважень члена ЦВК".

"Щодо будь-якого питання, яке розглядає комісія, може знайтися невдоволена сторона, особливо якщо йдеться про спір про право. Коли є дві зацікавлені сторони, то одна з них у будь-якому разі залишиться незадоволеною прийнятим рішенням. І найлегше, що можна зробити: сказати, що члени комісії – упереджені. Тому це дуже спрощений підхід – оцінювати членів комісії за належністю до суб’єктів подання. Це досить усталена думка, хоч і часто несправедлива", - додав він.

Нагадаємо, 4 жовтня головою Центральної виборчої комісії обрали Олега Діденка.

Він став членом ЦВК 2014 року. 2018 року Діденко був одним із двох членів ЦВК, які зберегли посади під час переобрання комісії, і продовжив роботу під головуванням Тетяни Сліпачук.

13 вересня був звільнений з посади разом з іншими членами ЦВК, але вже 4 жовтня його перепризначили за квотою "Слуги народу".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram