ГоловнаПолітика

Суд у Вінниці відпустив під домашній арешт американця, який воював на боці України в зоні АТО

Крейга Ленга готують до екстрадиції.

Суд у Вінниці відпустив під домашній арешт американця, який воював на боці України в зоні АТО
Фото: court.gov.ua

Вінницький апеляційний суд 24 грудня змінив запобіжний захід американському громадянину Крейгу Ленгу, який в 2015 році приїхав в Україну, щоб воювати проти бойовиків на Донбасі.

Згідно з повідомленням пресслужби суду, для забезпечення видачі особи (екстрадиційного арешту) суд застосував до громадянина США цілодобовий домашній арешт до 3 лютого 2020 року. До цього підозрюваний перебував під вартою.

У той же час суд скасував постанову Вінницького міського суду, яким Крейгу Ленгу продовжено термін утримання під вартою до 3 лютого наступного року.

Ленг розшукується правоохоронними органами США за трьома кримінальними справами. Він підозрюється в крадіжці, розбої і вбивстві. За українським законодавством ці злочини - екстрадиційні: відповідають статтям 185, 187 і частиною 2 статті 115 Кримінального кодексу України і карається позбавленням волі. Зокрема, остання передбачає ув'язнення на строк від десяти до п'ятнадцяти років або довічне.

Ленг - колишній американський військовий, брав участь в бойових діях в Іраку і Афганістані. У 2015-2016 роках воював в Україні в рядах "Правого сектора", а потім підписав контракт зі Збройними силами України і прослужив ще кілька місяців в районі Світлодарської дуги.

Вбивство, яке йому закидають, відбулося в 2018 році у Флориді. Правоохоронці вважають, що мотивом злочину був грабіж - у загиблих з собою було 3 тисячі доларів. Гроші потрібні були, щоб поїхати до Венесуели, де Ленг з подільником нібито збиралися воювати на стороні опозиційних сил.

Американця затримали в серпні 2019 року у Вінницькій області під час перетину кордону з Молдовою.

За словами адвоката Дмитра Моргуна, його підзахисний відкидає інкриміновані йому злочини. Захисник також наполягає, що Україна не повинна видавати Ленга США, тому що йому там може загрожувати смертна кара.

Нагадаємо, що в кінці вересня в США заарештували військового Вільяма Сміта, який обговорював, як робити вибухівку, і "хотів воювати в Україні". У ФБР стверджують, що Сміт мав контакти з цього приводу з Ленгом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram