ГоловнаПолітика

Зеленський підписав указ про посилення відповідальності за недбалість у сфері пожежної безпеки

Також повинен бути встановлений дієвий контроль над станом систем оповіщення.

Зеленський підписав указ про посилення відповідальності за недбалість у сфері пожежної безпеки
Владимир Зеленский
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський підписав указ "Про невідкладні заходи щодо запобігання пожежній небезпеці в Україні".

Про це повідомляється на сайті президента.

Згідно з указом, Кабінет Міністрів повинен забезпечити розробку і внести на розгляд Верховної Ради законопроєкти про посилення адміністративної відповідальності за порушення вимог пожежної безпеки, а також самовільне випалювання рослинності або її залишків.

Також повинна бути збільшена відповідальність за ненадання переваги в русі транспорту аварійно-рятувальних служб, швидкої допомоги, пожежної охорони та поліції, які рухаються з увімкненими спеціальними світловими або звуковими сигнальними пристроями.

Законопроєкт передбачає посилення покарання за ведення суб'єктом господарювання діяльності без декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам пожежної безпеки, а також за явно неправдиві виклики спеціальних служб і недопуск чиновників держнагляду на об'єкти.

Крім того, повинні бути скорочені строки розгляду судових справ за позовами про повну або часткову зупинку роботи підприємств та об'єктів у разі встановлення порушення вимог пожежної безпеки.

Кабмін також повинен вжити заходів щодо забезпечення дотримання вимог пожежної безпеки на об'єктах з масовим перебуванням людей (навчальні заклади, гуртожитки, заклади охорони здоров'я, торгово-розважальні заклади, готелі і т.д.), утримання в належному стані пожежних гідрантів власниками водопровідних мереж.

Пожежно-рятувальні підрозділи Держслужби з надзвичайних ситуацій повинні бути забезпечені сучасною спеціальною технікою та рятувальним обладнанням для екстреної евакуації людей, засобами пожежогасіння, спеціальним одягом. Окремо наголошено на необхідності поліпшення матеріального і соціального захисту працівників пожежно-рятувальних підрозділів, вдосконалення професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації таких працівників.

Також повинен бути встановлений дієвий контроль над станом систем оповіщення. Крім того, згідно з указом, необхідно стимулювати створення в сільській місцевості пожежно-рятувальних підрозділів добровільної пожежної охорони.

Нагадаємо, раніше Зеленський доручив Кабміну перевірити чиновників, які надають висновки про стан пожежної безпеки.

4 грудня в Одеському коледжі економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу сталася пожежа, в результаті якої загинули 16 осіб. Учні розповіли, що в палаючому коледжі не прозвучало ніяких попереджувальних сигналів про тривогу. Студенти евакуювалися самостійно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram