ГоловнаПолітика

У 10 областях України аграрії знову перекрили дороги, протестуючи проти продажу землі

У Києві учасники акції прийшли на Банкову.

Фото: facebook.com/agrarna.rada.ua

У Києві, а також у 10 областях України: Херсонській, Полтавській, Харківській, Одеській, Кіровоградській, Черкаській, Житомирській, Хмельницькій, Івано-Франківській, Львівській - проходять акції проти скасування мораторію на продаж землі.

Про це повідомляє Всеукраїнська аграрна рада.

Протестувальники перекривають дороги і закликають провести земельну реформу "в інтересах усіх українців, а не тільки олігархів".

Основні вимоги учасників акцій протесту - заборонити продаж землі сільгосппризначення іноземцям і кардинально зменшити її концентрацію в одних руках - до 5 тис. га.

Фото: facebook.com/agrarna.rada.ua

Фото: facebook.com/agrarna.rada.ua

"Запропонований до прийняття у другому читанні законопроєкт №2178-10 дозволяє концентрувати в одних руках надвеликі масиви землі - до 210 тис. га, що вигідно тільки агрохолдингам", - заявляють організатори акції.

У Києві акція проходить біля будівлі Верховної Ради, передає кореспондент LB.ua. Учасники прийшли з плакатами: "Ні - продажу землі іноземцям", а також "Президенте, не допусти продажу землі олігархам".

Урядовий квартал перекрито для руху транспорту. На місці чергують правоохоронці.

Фото: LB.ua

Фото: LB.ua

Фото: Анна Стешенко

Нагадаємо, 11 листопада по Україні пройшла аналогічна акція проти скасування мораторію. Її учасники перекривали дороги, скандуючи: "Ні - розпродажу України". Акції пройшли в 13 областях.

13 листопада Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроєкт №2178-10 про обіг ринку земель сільськогосподарського призначення. Законопроєкт змінює редакцію статті 130 Земельного кодексу про придбання права власності на землю сільськогосподарського призначення. Це право буде у громадян України, українських юридичних осіб, територіальних громад і держави. Обмеження на концентрацію землі встановлено на рівні 35% в межах ОТГ, 8% у межах області, 0,5% (близько 200 тис. га) в межах держави.

У законопроєкті прописано перехідний період до 1 січня 2024 року, під час якого юрособи, бенефіціарами яких є іноземці, особи без громадянства, іноземні держави не зможуть набувати у власність землі сільськогосподарського призначення.

Президент Володимир Зеленський обіцяв, що продаж землі іноземцям буде винесено на всеукраїнський референдум. Це збираються прописати в законопроєкті до другого читання.

Лідер фракції "Слуга народу" Давид Арахамія раніше повідомив, що до кінця року парламент не встигне розглянути закон у другому читанні. При цьому у фракції вважають, що мораторій на продаж землі все одно продовжить діяти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram