ГоловнаПолітика

У Мінську окупанти ОРДЛО зустрілися з депутатом Бундестагу

Посол України в Білорусі Ігор Кизим висловив протест таким зустрічам.

У Мінську окупанти ОРДЛО зустрілися з депутатом Бундестагу
Посол Украины в Беларуси Игорь Кизим
Фото: radiosvoboda

15 грудня в Мінську відбулася зустріч представників непідконтрольних українській владі районів Донецької та Луганської областей і депутата німецького парламенту від праворадикальної партії "Альтернатива для Німеччини", депутата ПАРЄ Ульріха Йоме. Про це повідомило "Радіо Свобода" з посиланням на білоруське інформагентство.

"Ми провели першу неформальну бесіду тут, у Мінську. Я про цю розмову поінформував посла України. Ми, представники партії "Альтернатива для Німеччини", хотіли б виступити чесними посередниками і будемо інформувати і німецькі, і українські відомства про те, що сталося, і про плановані розмови", - заявив Йоме.

Німецький депутат сподівається, що "в найближчі місяці завдяки таким зустрічам зможемо зробити значні кроки в напрямку миру" на Донбасі. Він має намір вести переговори нібито і з українською стороною, оскільки перемир'я передбачає наявність двох сторін.

Німецький депутат пояснив, що в Раді Європи він висунув ініціативу налагодження переговорів між терористами "ДНР" і "ЛНР" і Україною, а також дати можливість Донецьку і Луганську викласти свою позицію в Раді Європи.

Йоме також заявив, що в переговорах про врегулювання на Донбасі між Німеччиною, Францією, Росією та Україною "відсутній дуже важливий учасник - окремі райони Донецької і Луганської областей", а ініціатива про їх залучення до переговорів обговорювалася всередині фракції "Альтернатива для Німеччини".

Сайти бойовиків пишуть, що в цій зустрічі брали участь участь їхні три представники. Представник терористів «ЛНР» на переговорах Тристоронньої контактної групи в Мінську Владислав Дейнего висловився за прямий діалог між ОРДЛО і Києвом "на основі об'єктивного підходу, всіх обставин і за посередництва країн-гарантів нормандського процесу.

У коментарі "Радіо Свобода" посол України в Мінську Ігор Кизим заявив, що його і посольство про цю зустріч ніхто не інформував. Він припустив, що депутати Бундестагу вільні у своїй поведінці, і не виключено, що Йоме перед виїздом міг повідомити Посольство України в Берліні, але не в Мінську.

"Але якби нас проінформували і я спілкувався б із цим депутатом, то я виступив би з протестом: ми проти таких зустрічей, які в певній мірі легітимізують незаконні збройні формування, якими є так звані "ЛНР" і "ДНР". Усі переговори повинні проходити в рамках Тристоронньої контактної групи, наступне засідання якої заплановано на 18 грудня. Зараз ми з'ясовуємо обставини зустрічі через МЗС, і я хочу поспілкуватися з послом Німеччини в Білорусі", - заявив Ігор Кизим.

Нагадаємо, 22 листопада 2019 року омбудсманка Людмила Денісова під час зустрічі з послом Німеччини Анкою Фельдгузен розповіла про поїздки німецьких депутатів на тимчасово окуповані території Донбасу та у Крим. Зокрема, вона повідомила про візит 16.10.2019 депутата берлінського ландтагу від партії «Альтернатива від Німеччини» Гуннара Ліндемана в ОРДЛО.

Іноземні політики періодично порушують українське законодавство і відвідують окупований півострів або Донбас. У лютому минулого року Крим відвідали дев'ять німецьких депутатів від партії "Альтернатива для Німеччини". Вони представляли регіональні парламенти Берліна, Бранденбурга і Рейн-Вестфалії.

2015 року німецькі депутати Вольфганг Герке й Андрій Гунько також відвідували окупований Донбас.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram