ГоловнаПолітика

До Конгресу США подано законопроєкт із засудженням утисків Росією вірян на Донбасі та в Криму

Документ підтримує свободу віросповідання на території України.

До Конгресу США подано законопроєкт із засудженням утисків Росією вірян на Донбасі та в Криму
Фото: Макс Левин

Конгресмени США Джо Вілсон і Еммануель Клівер, які входять до Гельсінської комісії США, внесли в Конгрес законопроєкт щодо підтримки свободи віросповідання на території України, передає Голос Америки.

Глава Гельсінкської комісії сенатор Роджер Вікер планує подати такий законопроєкт до Сенату наступного тижня, йдеться в повідомленні Гельсінкської комісії. 

Автори законопроєкту зазначають, що Кремль переслідує мирні релігійні громади в окупованому Криму і на контрольованому його представниками Донбасі навіть жорстокіше й ширше, ніж на території Росії. За їхніми словами, уряд Росії порушує міжнародне гуманітарне право і міжнародні зобов'язання з поваги й захисту релігійних свобод. Конгресмени вважають, що "беззаконня Кремля має спричинити наслідки, що буде означати правосуддя для народу України".

"Більш як п'ять років Росія незаконно окуповує Крим і контролює частину Донбасу збройними формуваннями, якими вона командує. Службовці й найманці Кремля викрадають, заарештовують і катують людей у цих регіонах за їхню віру. Російські чиновники винні в цьому, і цей законопроєкт допоможе притягти їх до відповідальності", - говорить конгресмен Вілсон.

Порушення, зазначається в законопроєкті, які Росія здійснює на окупованій і контрольованій території, насамперед спрямовано проти Православної Церкви України, раніше відомої як Українська Православна Церква Київського патріархату, Української Греко-католицької Церкви, протестантів і Свідків Єгови.

Згідно із законопроєктом, президент Сполучених Штатів буде зобов'язаний брати до уваги порушення прав вірян і на окупованих, і контрольованих Росією територіях під час вирішення, чи вносити Росію до переліку країн, дії яких спричиняють особливе занепокоєння в цій сфері.

Законопроєкт роз'яснює, що Росія несе відповідальність за порушення на територіях, які вона окупувала, або контролює, повідомляє Гельсінкська комісія.

Православна церква України звернулася в ООН і ОБСЄ через тиск на українську церкву в Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram