ГоловнаПолітика

Кулеба у Вашингтоні закликав запровадити санкції проти "Північного потоку - 2"

Церемонію запуску газопроводу намічено на 8 січня 2020 року.

Кулеба у Вашингтоні закликав запровадити санкції проти "Північного потоку - 2"
Фото: EPA/UPG

Україна закликала США запровадити заплановані санкції проти компаній, що беруть участь у прокладанні газопроводу "Північний потік - 2". Про це віцепрем'єр України Дмитро Кулеба заявив у ході візиту до Вашингтона в п'ятницю, 13 грудня, передає DW.

 "Мовиться тут не про Україну, а про щось більше. Йдеться про стратегічну рівновагу в Європі. Йдеться про енергетичну безпеку в Європі", - заявив віцепрем'єр.

Раніше, 11 грудня, Палата представників Конгресу США узгодила санкції проти фірм і окремих осіб, які беруть участь у реалізації проєкту "Північний потік - 2". Уряд Німеччини розкритикував цей крок.

Заплановані США штрафні заходи є частиною законопроєкту про військовий бюджет, який ще має бути підтриманий Сенатом і підписаний президентом Дональдом Трампом.

США критикують спорудження "Північного потоку-2", вважаючи його загрозою для енергетичної безпеки ЄС.

В Україні також розглядають "Північний потік-2" як інструмент політичного впливу Кремля. Водночас у Німеччині та Росії запевняють, що проєкт - винятково економічний.

Газопровід "Північний потік-2" має пройти по Балтійському морю, з'єднавши постачальників з РФ зі споживачами в Європі. Його планова протяжність становить понад 1,2 тис. км, пропускна здатність - 55 млрд кубометрів газу на рік. Проєкт реалізує "Газпром" в альянсі з європейськими компаніями - Engie, Uniper, OMV, Shell, Wintershall.

Церемонію запуску газопроводу намічено на 8 січня 2020 року.       

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram