ГоловнаПолітика

Кабмін підписав меморандум із виробниками тютюнових виробів

Серед компаній-підписантів: British American Tobacco, Imperial Tobacco Ukraine, Japan Tobaco International, Philip Morris.

Кабмін підписав меморандум із виробниками тютюнових виробів
Фото: vkurse.ua

Кабінет Міністрів підписав із виробниками тютюнових виробів меморандум про наміри для забезпечення стабільності на ринку тютюнових виробів.

Про це повідомляють на сайті Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства.

"Меморандум про наміри для забезпечення стабільності на ринку тютюнових виробів і підтримки конкурентного середовища для всіх учасників" підписали від уряду міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофій Милованов і найбільші виробники тютюнових виробів, які працюють на території України", - йдеться в повідомленні.

Серед компаній-підписантів: British American Tobaco, Imperial Tobaco Ukraine, Japan Tobaco International, Philip Morris.

"Підписання сьогоднішньої Меморандуму - важливий крок для розвитку чесної конкуренції на ринку. Очікуємо, що завдяки підписаному документу ми створимо рівні правила гри на ринку, будемо протидіяти незаконній торгівлі та ухиленню від сплати податків", - зазначив міністр економіки Тимофій Милованов.

У Меморандумі, зокрема, йдеться про наміри обговорення змін до методології адміністрування 5% податку з роздрібних продажів тютюнових виробів, розробки пропозицій щодо ліцензійних умов для здійснення оптової торгівлі тютюновими виробами, впровадження системи відстеження переміщення тютюнових виробів.

Найближчим часом спільно з представниками тютюнової індустрії буде створено робочу групу для вироблення інструментів реалізації положень Меморандуму, при цьому представники тютюнової промисловості відзначили безперечний позитив від підписання Меморандуму.

Так, за словами топменеджерів індустрії, перші досягнення від стратегічної і конструктивної позиції сторін, можна буде спостерігати вже через рік. Йдеться про збільшення надходжень до бюджету і прогнозований розвиток тютюнової галузі.

Нагадаємо, 7 жовтня Верховна Рада прийняла законопроєкт №1049, яким зобов'язала виробників та імпортерів тютюнових виробів реалізувати свою продукцію суб'єктам оптової торгівлі за цінами, що не перевищують 80% установленої максимальної роздрібної ціни з урахуванням ПДВ та акцизного збору, до 1 січня 2021 року. При цьому оптовики, які здійснюють реалізацію цієї продукції, повинні реалізувати продукцію суб'єктам роздрібної торгівлі тютюновими виробами за цінами, що не перевищують 87% максимальної роздрібної ціни на тютюнові вироби.

За порушення вимоги до ціни під час реалізації продукції виробником передбачається штраф у вигляді 100% вартості реалізованої продукції, але не менш ніж 200 тис. гривень, під час реалізації оптовиком - не менш ніж 100 тис. гривень.

Тютюнові компанії "Philip Morris Україна", "Джей Ті Інтернешнл Україна" ("JTI-Україна"), British American Tobacco і Imperial Tobacco Production Ukraine заявили про виникнення ризику закриття своїх тютюнових фабрик у зв'язку із законодавчим врегулюванням торгової націнки на сигарети.

29 жовтня прем'єр Олексій Гончарук заявив про досягнення компромісу з тютюновими компаніями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram