ГоловнаПолітика

Колишню кримську депутатку заочно засудили до 14 років в'язниці за держзраду

Світлана Савченко отримала термін за пособництво окупантам.

Колишню кримську депутатку заочно засудили до 14 років в'язниці за держзраду
Фото: EPA/UPG

10 грудня Святошинський районний суд Києва заочно засудив колишню депутатку Верховної Ради Автономної Республіки Крим 6-го скликання Світлану Савченко до 14 років позбавлення волі за державну зраду (ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу).

Про це повідомляють на сайті прокуратури АР Крим.

"За вчинення злочинів проти засад національної безпеки особи повинні бути притягнуті до кримінальної відповідальності, і, як приклад, депутат Світлана Савченко визнана винною в державній зраді і засуджена до 14 років позбавлення волі", - зазначив прокурор Ігор Поночовний.

У суді прокуратура АР Крим довела вину Савченко в здійсненні дій, спрямованих на шкоду суверенітету, територіальній цілісності та недоторканності України, а саме - надання іноземній державі (Росії) допомоги в проведенні підривної діяльності проти України.

Зокрема, встановлено, що Савченко брала участь у засіданнях Верховної Ради Криму, на якому ухвалили низку рішень, що призвели до окупації півострова Російською Федерацією. Крім того, обвинувачена брала участь у позачерговому засіданні незаконно створеного органу "Державна Рада Республіки Крим", чим забезпечила його функціонування. Вона також голосувала за прийняття так званої "Конституції Республіки Крим", згідно з якою півострів анексувала Росія.

Обвинувальний акт проти Савченко разом із ще десятьма депутатами передали до суду ще 2016 року, незабаром після того як вона була обрана до Державної думи. Україна не визнала результатів цих виборів.

Верховна Рада заявила, що на окупованій території Криму і Севастополя обирали 229 депутатів (225 за списками і чотирьох в округах), тобто більшість від конституційного складу Держдуми. Тому депутати відмовилися визнати легітимність виборів, їх результати, в тому числі склад, повноваження, акти, рішення Держдуми сьомого скликання.

Нагадаємо, раніше Дніпровський райсуд Києва звільнив з-під домашнього арешту обвинуваченого в державній зраді ексголову Мінохоронздоров'я Криму Петра Михальчевського. Йому змінили запобіжний захід на особисте зобов'язання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram