ГоловнаПолітика

Конституційний Суд розгляне питання права президента призначати главу КМДА

КСУ розгляне конституційне подання 51 нардепа з приводу тлумачень ряду положень Основного закону.

Конституційний Суд розгляне питання права президента призначати главу КМДА
Фото: Конституційний Суд України

У четвер, 12 грудня, велика палата Конституційного Суду почне розгляд справи за конституційним поданням 51 нардепа з приводу офіційного тлумачення ряду положень Основного закону, зокрема, питання про можливість президента України призначати і звільняти главу КМДА. Про це повідомляє пресслужба суду.

Розгляд справи розпочнеться о 10:00, суддя-доповідач Олег Первомайський.

Зокрема, автори клопотання просять КСУ дати офіційне тлумачення зазначених положень Конституції у контексті питань, чи може Київська міськрада створювати відділи, управління та інші виконавчі органи не у структурі КМДА; чи може бути звільнено президентом з посади голови КМДА обраний міський голова, якщо його повноваження не припинені; чи може президент призначати на посаду голови КМДА особу, яка не обрана київським міським головою за умови, якщо повноваження обраного мера Києва не припинені.

Нагадаємо, 3 жовтня Верховна Рада прийняла в першому читанні новий закон про Київ з розподілом посад мера і глави КМДА.

Законопроєкт № 2143-3 розробила група депутатів на чолі з Олександром Ткаченком зі "Слуги народу", який претендує на пост мера Києва на наступних виборах.

Мер Києва Віталій Кличко закликав направити цей законопроєкт на розгляд Венеціанської комісії і на громадське обговорення.

Згідно з цим законопроєктом, мер Києва буде вважатися головною посадовою особою територіальної громади Києва, він очолюватиме новий виконавчий орган - Київський магістрат - і Київраду.

Глава Київської міськадміністрації, який призначається президентом, а не обирається на виборах, здійснюватиме нагляд за дотриманням законів органами місцевого самоврядування та матиме право зупиняти їх рішення.

У 2003 році Конституційний Суд вирішив, що Київська міськадміністрація паралельно виконує функції виконавчого органу Київради та місцевого органу виконавчої влади і тому її має очолювати лише особа, яка була обрана київським міським головою. Однак коли президентом став Віктор Янукович, підконтрольна "регіоналам" парламентська більшість проголосувала за надання йому права призначати головою КМДА будь-кого на свій розсуд, а не ту людину, за яку голосували кияни.

В результаті цього у листопаді 2010 року тодішнього мера Леоніда Черновецького на посаді глави міськадміністрації змінив Олександр Попов, а Партія регіонів отримала реальну владу у місті.

У травні 2014 року мером Києва обрали Віталія Кличка, і новий президент Петро Порошенко після вступу на посаду відразу призначив його главою КМДА. Це було частиною віденських угод між Порошенком і Кличком.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram