ГоловнаПолітика

Активіст "Революційних правих сил" отримав п'ять років умовно за створення парамілітарних організації

Юрій "Кий" Заболотний знову постав перед судом.

Активіст "Революційних правих сил" отримав п'ять років умовно за створення парамілітарних організації
Фото: facebook.com

Святошинський районний суд Києва 5 грудня виніс вирок у справі про створення незаконного парамілітарного формування "Українська народна армія", про виявлення якого в березні повідомила Служба безпеки України.

Про це йдеться в матеріалах судового реєстру.

"УНА" була створена за результатами з'їзду т.зв. "Першого національного українського конгресу", який пройшов 24-26 травня 2018 року в празькому готелі "Кристал". У ньому взяли участь близько 300 радикалів, незадоволених ситуацією в Україні.

Вони оголосили Верховну Раду, Генеральну прокуратуру і МВС злочинними організаціями і проголосили "ПНУК" новим законодавчим органом України, до складу якого повинні входити народний трибунал (суд), таємна екзек'юта (спецслужба) і конституційно-кримінальна комісія (орган слідства).

Тоді ж було прийнято рішення створити власні військові формування: "Українську повстанську армію" ("УПА" - з дислокацією за кордоном) і "Українську національну армію" ("УНА" - з дислокацією в Україні).

В Україні процес створення "УНА" очолив громадянин України, представник т.зв. "Революційних правих сил" Юрій Заболотний (Кий), якого раніше неодноразово затримували за незаконне зберігання зброї та пограбування, а в 2017 році він отримав два роки умовно за заклики до повалення конституційного ладу.

Він очолив Другий легіон УНА "Центр" зі штабом у Києві і в період з 10 червня 2016 року по 28 березня 2019 року займався його створенням "з метою насильницької зміни або повалення конституційного ладу і захоплення державної влади в Україні".

Під час слідства Юрій Заболотний визнав провину, пішов на угоду з прокурором і за ч. 1 ст. 14, ч. 1 ст. 109 та ч. 3 ст. 109 (замах і дії, спрямовані на повалення влади) Кримінального кодексу отримав п'ять років умовно з випробувальним терміном три роки.

Друга обвинувачена - Ольга Тартасюк, керівник аналітичного центру служби безпеки київського легіону "УНА" - отримала, відповідно до ч. 2 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю) та ч. 4 ст. 358 (підробка документів), рік і два місяці умовно з випробувальним терміном один рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram