ГоловнаПолітика

У Берліні назвали нормандський саміт успіхом Німеччини і Франції

Імплементація пунктів Мінських угод є необхідною умовою нормалізації діалогу з РФ.

У Берліні назвали нормандський саміт успіхом Німеччини і Франції
Нильс Шмид
Фото: dpa

Спікер із зовнішньополітичних питань фракції Соціал-демократичної партії Німеччини в Бундестазі Нільс Шмід вважає, що зустріч у нормандському форматі відбулася завдяки наполегливим зусиллям західних партнерів. Про це політик розповів в ефірі телеканалу ARD, передає "Укрінформ".

"Те, що саміт відбувся, - успіх західних партнерів", - зазначив політик.

Він підкреслив досягнення "насправді амбітної" домовленості про встановлення перемир'я до кінця року і про обмін полоненими. За його словами, якщо до цього додадуть ще й розмінування, то у виграші будуть люди, які живуть у регіоні бойових дій.

На переконання Шміда, досягнення цих домовленостей стало можливим завдяки "невтомним зусиллям" німецької і французької сторін, виборам нового президента України, який поставив собі як центральне завдання встановлення миру на Донбасі і задекларував готовність іти на компроміси та діяти прагматично заради цього.

Політик вважає, що на основі малих кроків, які були зроблені раніше в цьому році, є надія, що і нові домовленості буде реалізовано.

Він також зазначив, що імплементація пунктів Мінських угод, зокрема встановлення справжнього режиму припинення вогню, є необхідною умовою нормалізації діалогу з РФ.

Нагадаємо, наступна зустріч у нормандському форматі відбудеться через чотири місяці в Берліні.

Під час нормандської зустрічі, проведеної 9 грудня, президент Володимир Зеленський погодився затвердити особливий статус Донбасу на постійній основі, а також обміняти полонених у форматі "всіх узгоджених на всіх узгоджених". За словами президента, в рамках цього обміну "72 особи можуть повернутися додому".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram