ГоловнаПолітика

Україна в Парижі погодилася на постійний особливий статус для Донбасу

Передбачається зміна Конституції.

Україна в Парижі погодилася на постійний особливий статус для Донбасу
Фото: EPA/UPG

Президент Володимир Зеленський погодився затвердити особливий статус Донбасу на постійних засадах.

Про це свідчить комюніке нормандської четвірки, прийняте за результатами паризького саміту.

"Сторони висловлюють зацікавленість у досягненні домовленостей у рамках Нормандського формату (Н4) і Тристоронньої контактної групи з усіх правових аспектів Закону про особливий порядок місцевого самоврядування (про особливий статус) окремих районів Донецької та Луганської областей - як зазначено в Комплексі заходів щодо виконання Мінських домовленостей від 2015 року - з метою забезпечення його функціонування на постійних засадах", - сказано в документі.

Закон про особливий статус буде узгоджуватися в Тристоронній контактній групі і у форматі нормандської четвірки.

У Комплексі заходів, на яке послалися лідери четвірки, прописано "проведення конституційної реформи в Україні" і "вступ нової Конституції, яка передбачає як ключовий елемент децентралізацію (з урахуванням особливостей окремих районів Донецької та Луганської областей, узгоджених з представниками цих районів), а також ухвалення постійного законодавства про особливий статус окремих районів Донецької та Луганської областей".

Президент Росії Володимир Путін прямо заявив, що Україна повинна буде прописати "особливий статус" у Конституції.

"Необхідно синхронізувати досягнення перемир'я з проведенням політичних реформ, передбачених Мінськими угодами. Передусім йдеться про внесення в Конституцію країни змін, що закріплюють особливий статус Донбасу на постійних засадах. Необхідно, звичайно, продовжити термін дії договору про особливий статус окремих регіонів Донбасу і, врешті, надати цій нормі постійного характеру, як це і передбачено в Мінських угодах", - сказав Путін на пресконференції після зустрічі.

Нагадаємо, чинний закон "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей" діє з 18 жовтня 2014 року по 31 грудня 2019. Законом передбачено, що положення про особливий статус набудуть чинності після проведення в ОРДЛО демократичних виборів і виведення найманців.

У жовтні 2019 року Україна узгодила "формулу Штайнмаєра", яка передбачає введення закону про особливий статус у день голосування на місцевих виборах. Він буде діяти на тимчасових засадах. Постійний статус набуде чинності, тільки якщо ОБСЄ визнає вибори демократичними і відповідними міжнародним стандартам і українському законодавству.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram