ГоловнаПолітика

Мосміськсуд засудив до колонії колишнього українського міністра Рудьковського

Прокуратура просила для нього шість років відбування покарання.

Мосміськсуд засудив до колонії колишнього українського міністра Рудьковського
Николай Рудьковский на фестивале в Юрмале, 2013
Фото: golos.ua

Московський міський суд засудив до двох років колонії загального режиму колишнього народного депутата України й ексміністра Миколу Рудьковського, якого звинуватили в нападі на посольство Росії в Києві. Про це повідомляє Агентство "Москва". Прокурор просив для нього шість років колонії.

Йому інкримінували ч. 2 ст. 360 КК РФ, тобто участь у нападі на службові приміщення і транспортні засоби осіб, які користуються міжнародним захистом.

У російській Генпрокуратурі заявляли, що метою нападу було "ускладнення міжнародних відносин РФ з Україною та іншими державами". Справа пов'язана з подіями 2014 року, коли він під тиском натовпу кинув камінь у посольство Росії в Києві.

Того ж року політик виїхав з України, у травні 2018-го повідомляли про його затримання в ОАЕ нібито за підроблений іракський паспорт, при цьому у нього виявили також кілька паспортів інших країн.

У Москві його затримали у вересні 2018-го. З'ясувалося, що ексміністра заочно заарештували за клопотанням Слідчого комітету ще в травні 2016 року.

За версією російського слідства, в червні 2014 року Рудьковський, ще депутатом Ради, "спільно з невстановленими особами з-поміж активістів організації "Правий сектор", чия діяльність заборонена на території РФ, узяв участь у нападі на російське посольство в Києві".

1 листопада 2019-го заступник генерального прокурора РФ затвердив щодо нього обвинувальний висновок.

Нагадаємо, Рудьковський був міністром транспорту і зв'язку часів президентства Віктора Ющенка, екснардеп VII скликання від Партії регіонів (2012-2014). Після розгону студентського мітингу 30 листопада 2013 року Рудьковський написав заяву про звільнення з Партії регіонів.

21 лютого 2014 року був ініціатором внесення на розгляд Верховної Ради України законопроєкту про імпічмент Віктору Януковичу. 23 червня 2014 року Рудьковського обрали новим головою Соціалістичної партії України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram