ГоловнаПолітика

В України є контракти вже на 85% військової допомоги США, - заступниця міністра оборони

"На операційному рівні жодного заморожування не було".

В України є контракти вже на 85% військової допомоги США, - заступниця міністра оборони
Алина Фролова
Фото: mip.gov.ua

За цей фінансовий рік Україна отримала від США військову допомогу на 400 млн доларів. Більш ніж на 85% цієї допомоги вже укладені відповідні контракти.

Про це заступниця міністра оборони України Аліна Фролова повідомила в ефірі hromadske.

"На сьогодні допомога, яка відбувається в межах фінансового року, законтрактована більш ніж на 85 відсотків. Це та сама, про яку всі говорять, що вона заморожена. Фінансовий рік у США - до квітня", - сказала вона.

Фролова уточнила, що укладення контракту на якусь допомогу, наприклад, на постачання обладнання, означає, що Україна його вже точно отримає.

"Чому я кажу саме про контрактацію - тому що якщо ми говоримо про техніку та обладнання, ми розуміємо, що це кілька років виробництва. Тобто це не означає, що ми її просто зараз отримаємо. Є речі, які ми отримаємо досить швидко, а є речі, які отримаємо за два роки, але оплата (від США - ред.) за них піде вже зараз", - пояснила заступниця міністра.

Як зазначає Фролова, "на операційному рівні жодного заморожування не було".

"Була дискусія щодо верхнього політичного керівництва, але всі операційні процеси здійснювалися, оскільки офіційної команди стоп або не стоп не було, ми її не відчули. Нас запевнили на рівні Сенату, на рівні Конгресу, на рівні Міністерства оборони, це технічні внутрішні питання, якими ми займаємося, але це не означає, що ми зупиняємо допомогу", - розповіла вона.

Нагадаємо, Конгрес США затвердив виділення Україні 250 млн доларів за лінією Пентагону, але в липні 2019 року президент США Дональд Трамп попросив виконувача обов'язків глави апарату Білого дому Міка Малвейні призупинити виділення коштів. Гроші розморозили тільки приблизно 11 вересня після численних запитів з Конгресу про причини такого рішення.

Заморожування військової допомоги Україні стало приводом для запуску процедури імпічменту президента США Дональда Трампа, який намагався домогтися від України розслідування проти Хантера Байдена, сина одного з головних політичних конкурентів американського президента.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram