ГоловнаПолітика

ПАРЄ не зобов'язана виключати депутатів від Росії через анексію Криму, - Венеціанська комісія

Однак в окремих випадках такі санкції можуть бути застосовані.

ПАРЄ не зобов'язана виключати депутатів від Росії через анексію Криму, - Венеціанська комісія
Фото: unian.net

Парламентська асамблея Ради Європи не зобов'язана відмовляти у визнанні повноважень депутатів від держави-члена, якщо та анексувала частину іншої держави. Такого висновку дійшла Європейська комісія "За демократію через право", також відома як Венеціанська, пише "Українська правда".

Документ планують опублікувати в понеділок, 9 грудня. Його було підготовлено за запитом регламентного комітету ПАРЄ для роз'яснення того, чи може асамблея визнавати повноваження делегації Держдуми, враховуючи, що в обранні її депутатів брали участь жителі анексованого Криму.

Так, комісія підтвердила, що і Рада Європи, і її держави-члени "мають чітке зобов'язання не визнавати анексію, явно або неявно". Воно поширюється і на ПАРЄ.

"Але "це не обов'язково повинно призводити до позбавлення повноважень усієї делегації держави, яка здійснила анексію". Тобто наявність у складі Росії анексованого Криму не обов'язково позбавляє російських депутатів права на участь у ПАРЄ", - уточнили в ЗМІ, посилаючись на висновок ВК.

Однак в окремих випадках у ПАРЄ все-таки можуть застосовуватися санкції проти депутатів від Росії, обраних за партійними списками, тільки через факт голосування за них у Криму. Можливе навіть позбавлення повноважень усіх або частини російських депутатів.

"Значення має те, чи були кримські голоси вирішальними для обрання депутатів або партії, яка потрапила до Держдуми. ПАРЄ, приймаючи рішення про визнання повноважень, "повинна оцінювати вплив включення анексованої території або фінальні результати виборів... і визначити, чи повинні бути повноваження підтверджені або скасовані в цілому або частково", - йдеться у висновку комісії.

Нагадаємо, в 2014 році російська делегація в ПАРЄ була позбавлена основних повноважень. На засіданні 9 жовтня 2018 року, як і в 2017 році, ПАРЄ вирішила не повертати Росії право голосу і відклала це питання на 2019 рік.

У квітні 2019 року ПАРЄ прийняла резолюцію "Про виклики перед Парламентською асамблеєю Ради Європи", яка спочатку мала на меті зняття санкцій тиску з РФ.

25 червня 2019 року Парламентська асамблея Ради Європи прийняла резолюцію, яка повернула Російській Федерації право голосу на засіданнях Асамблеї.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram