ГоловнаПолітика

Разумков про ризик розпуску Ради: президент міг просто жартувати

Спікер упевнений, що Зеленський не розпускатиме парламент.

Разумков про ризик розпуску Ради: президент міг просто жартувати
Фото: facebook/Владимир Струмковский

Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков не боїться скандалів за участю фракції "Слуга народу" і впевнений, що президент Володимир Зеленський не буде достроково розпускати парламент.

Про це він розповів в інтерв'ю журналу "Новое время".

Разумков прокоментував зниження рейтингу партії на 12% (за даними КМІС). Спікер парламенту пов'язує це зі скандалами, які відбулися останнім часом.

"Є кілька моментів. По-перше, ті скандали, які були в Раді. Незалежно від того, в якій фракції це відбувалося (але особливо, коли це пов'язано з фракцією більшості), це негативно впливає на імідж будь-якого органу... Плюс є низка законопроєктів, які сьогодні перебувають на розгляді парламенту і які не завжди однозначно сприймаються в суспільстві. Потрібно більше комунікувати з людьми, доносити позицію, пояснювати. У гонитві за результатом ми приділяли менше часу комунікації. Це теж правда. Коли ти не пояснюєш свою позицію, за тебе її починає пояснювати хтось інший", - пояснив Разумков.

Він також заявив, що за 100 днів роботи в нової Ради були як досягнення, так і провали.

"Ми прийняли 86 законів, що приблизно на 30% більше, ніж за аналогічний проміжок часу наші колеги в попередньому скликанні. Чи були помилки? Були. Чи були там речі, які треба буде виправляти? Звичайно ж, це теж правда. Але ми все робили публічно, в стінах Верховної Ради, а не по дорозі між будівлею ВР та Офісом президента, як це іноді відбувалося раніше. Не допускає помилок той, хто нічого не робить. Якби ми не прийняли жодного закону, ми не допустили б жодної помилки", - заявив Разумков.

На запитання, чи закінчився так званий "турборежим", в якому парламент працював восени, він відповів: "Турборежим, порівняно з тим, як працювала Рада раніше, це не турборежим - це режим роботи зі швидкістю світла".

"Турборежим, напевно, перестане існувати як такий. Але він повинен бути режимом ефективної і доволі швидкої роботи Верховної Ради. Щоб не відкладати закони на 2-3 роки... Якщо ж ми говоримо про швидкість та якість роботи, то багато законопроєктів і постанов Верховна Рада приймала більшістю голосів [більш ніж 226 голосів], часто конституційною [понад 300]. Максимальний рекорд - 34 голосування більш ніж 300 голосами за один пленарний день. Я не пам'ятаю, щоб це було в будь-якій іншій Раді. Є речі, які об'єднують", - підкреслив спікер.

Він також прокоментував слова президента Зеленського про те, що "і цих депутатів уже пора міняти".

"Вам краще про це все-таки запитати у Володимира Олександровича. Він зможе відповісти, що мав на увазі. Знаючи його гарне почуття гумору, думаю, він міг просто пожартувати", - сказав Разумков.

Він також заявив, що не веде статистики скандалів у Раді, але висловив сподівання, що їх число зменшиться.

"Що я повинен відповісти? Що це погано? Погано. Точно так само, як і будь-які скандали. Дуже велика кількість людей уперше у Верховній Раді, деякі з них вочевидь уперше і востаннє... Це [скандали] одиниці станом на сьогодні. Дуже хочу вірити, що цей показник не буде збільшуватися", - зазначив Разумков.

Нагадаємо, 29 серпня, в перший день роботи нового парламенту, Зеленський пригрозив Раді розпуском через рік, якщо вона не виправдає очікувань. Водночас президент висловив надію, що йому цього робити не доведеться.

20 листопада Зеленський зустрічався з дітьми на форумі "Україна росте разом зі мною". Президент тоді заявив, що "і цих депутатів уже пора міняти".

Раніше Зеленський пообіцяв до кінця поточного року "зробити кадрові висновки" стосовно міністрів Кабміну та депутатів від фракції "Слуга народу". "Такого молодого уряду ніколи не було... Якщо вони не впораються, то теж чекаємо до кінця року. Хто не впорається - з тим будемо прощатися", - заявляв президент у своєму черговому відеоблозі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram