ГоловнаПолітика

Рада прийняла законопроєкт щодо протидії рейдерству в другому читанні

Держреєстр і Держгеокадастр діятимуть не в напівавтоматичному, а в автоматичному режимі обміну інформацією.

Рада прийняла законопроєкт щодо протидії рейдерству в другому читанні
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада прийняла в другому читанні і в цілому законопроєкт №0858 з техніко-юридичними правками "Про внесення змін до Земельного кодексу та деяких інших законодавчих актів щодо протидії рейдерству".

Законопроєкт підтримали 362 народних депутати, передає "Інтерфакс-Україна".

"Під час впровадження цього законопроєкту Держреєстр і Держгеокадастр будуть діяти не в напівавтоматичному, а в автоматичному режимі обміну інформацією, законопроєкт зобов'язує оцифрувати всі наявні в Держгеокадастрі відомості про раніше видані державні акти і зареєстровані договори оренди і внести ці відомості в кадастр в максимально стислі терміни, а також вводяться запобіжники з приводу підробки документів нотаріального типу", - заявив голова парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Микола Сольський (фракція "Слуга народу"), представляючи законопроєкт.

Нагадаємо, 6 листопада парламентський комітет з питань аграрної та земельної політики рекомендував Раді прийняти у другому читанні законопроєкт №0858.

Законопроєкт встановлює: якщо сторона договору бажає відмовитися від автоматичного продовження договору оренди землі, то не пізніше ніж за 30 календарних днів до закінчення терміну договору повинна подати до Державного реєстру майнових прав заяву про це. У разі відсутності такої заяви після настання відповідної дати закінчення дії договору він продовжується на той самий термін і з тими самими умовами.

Орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності, передані в оренду на земельних торгах, не може бути зменшена за угодою сторін упродовж терміну дії договору оренди, а також під час його поновлення, зазначено в документі.

Законопроєкт також передбачає встановлення розміру гарантійного внеску по лоту на рівні 5% від стартової ціни продажу земельної ділянки і 50% стартового розміру річної плати за користування земельною ділянкою, але не менш ніж 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і не більш ніж 5 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram