ГоловнаПолітика

СБУ провела обшуки в охоронній фірмі, пов'язаній з Медведчуком (оновлено)

Підозру в стеження і незаконному зборі інформації оголошено особистому охоронцю нардепа.

СБУ провела обшуки в охоронній фірмі, пов'язаній з Медведчуком (оновлено)
Фото: censor.net.ua

Співробітники Служби безпеки України спростували обшуки в офісі голови політради проросійської партії "Опозиційна платформа - За життя" Віктора Медведчука.

Агентство РБК-Україна з посиланням на прессекретарку Служби безпеки України Олену Гітлянську заявило, що вона підтвердила факт слідчих дій в офісі Медведчука і додала, що СБУ наразі не може сказати, в рамках якої кримінальної справи проводять слідчі дії.

Однак пізніше Гітлянська заявила, що її неправильно зрозуміли.

"Я зазначила, що слідчі дії відбуваються в іншому приміщенні і стосунку до політика не мають", - йдеться у фейсбуці спікерки СБУ.

У 2019 році Віктор Медведчук став депутатом Верховної Ради, тому безпосередньо у нього слідчі дії поки що проводити не можуть.

Оновлення. Пізніше Гітлянська уточнила, що слідчі дії відбуваються в одному з офісів охоронної компанії, афілійованої з Віктором Медведчуком.

Пресцентр СБУ повідомив про викриття протиправної діяльності приватної охоронної фірми, яка проводила негласне прослуховування та відеоспостереження громадян України. Роздруківки телефонних з'єднань і дані закритих баз зловмисники продавали замовникам.

"У рамках кримінального провадження в столиці проведено обшуки, зокрема на вулиці Васильківській, 23 за адресами офісних приміщень охоронної компанії, детективного агентства і місцем проживання фігурантів провадження", - йдеться в повідомленні.

Триває досудове слідство за ст.182 (порушення недоторканності приватного життя), ст. 361-2 (несанкціоновані збут або розповсюдження інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або на носіях такої інформації), ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Співзасновникові детективного агентства оголошено про підозру у вчиненні вищевказаних злочинів.

Оновлення 00:26. Протягом операції затримали одного із засновників детективного і охоронного агентства "Шторм" Костянтина Іванова, який є особистим охоронцем нардепа від ОПЗЖ Віктора Медведчука.

Про це на своїй сторінці у фейсбуці повідомив журналіст Юрій Бутусов.

За даними Бутусова, Іванову оголошено підозру в стеженні і незаконному зборі інформації, порушення недоторканності приватного життя.

Протягом обшуку вилучили шпигунську електронну техніку, яку використовували для збору інформації.

Раніше в розслідуванні Bihus.info повідомляли, що оточення Медведчука захопило гектар Труханового острова в Києві, перекривши доступ до Дніпра. У рекреаційній зоні облаштували тренувальну базу охоронної фірми.

Охоронне агентство "Шторм" належить Івану Бойченку і Віктору Чорному з "Українського вибору" Медведчука. Чорний разом з Медведчуком зайшов до Верховної Ради в складі ОПЗЖ.

"Шторм" протягом останніх років займається охороною Медведчука, його дружини Оксани Марченко і цілої низки їхніх об'єктів нерухомості по всій країні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram