ГоловнаПолітика

Зеленський хоче домовитися з Путіним про обмін "всіх на всіх" до Нового року

Президент переконаний, що можна домовитися про виведення бойовиків з Донбасу, "якщо всі сторони зацікавлені в завершенні бойових дій".

Зеленський хоче домовитися з Путіним про обмін "всіх на всіх" до Нового року
Фото: EPA/UPG

Президент Володимир Зеленський сподівається, що на зустрічі лідерів країн нормандської четвірки він зможе домовитися з російським президентом Володимиром Путіним про обмін полоненими і політв'язнями у форматі "всіх на всіх" до Нового року.

Про це він заявив на брифінгу за результатами зустрічі з прем'єр-міністром Швеції Стефаном Льовеном, повідомляють на сайті президента.

Одним з головних питань на переговорах, за словами Зеленського, стане повернення в Україну всіх полонених.

"Моряків, політичних полонених ми повернули, але не всіх. Для мене це важливе гуманітарне, дуже особисте питання. Я дійсно хочу великого звільнення, яке називається «обмін всіх на всіх». Мене цікавлять усі наші, щоб вони були вдома", - сказав Зеленський.

Також, на переконання президента, на переговорах можна буде "порозумітися з приводу виведення всіх незаконних збройних формувань, якщо всі сторони зацікавлені в завершенні бойових дій".

"Якщо всі сторони захочуть припинення війни, як цього хочемо ми, то ми можемо досягти серйозних результатів щодо повного виведення всіх військ, незаконних озброєнь. Це важливе питання. Я хотів би розуміти рамки термінів", - підкреслив Зеленський.

Він також зазначив, що на переговорах Україна порушуватиме питання можливості та формату проведення місцевих виборів на Донбасі.

"Для нас важливо, щоб це відбувалося за законодавством України. Дуже важливо, щоб на місцевих виборах були представлені всі наші партії згідно із законом України, щоб були не тільки наші, а й іноземні спостерігачі. І щоб був відкритий безпечний доступ журналістам", - підкреслив президент.

Також українська сторона порушить питання формату та термінів передачі російсько-українського кордону під контроль України.

Льовен, своєю чергою, зазначив, що Швеція підтримує проведення зустрічі в "нормандському форматі". "Загальна мета - знаходження шляху для вирішення цього конфлікту. Безперечно, Україна і український президент пан Зеленський готові робити щось конкретне зараз. Настав час Росії взяти відповідальність", - підкреслив він.

На думку Льовена, "нормандський формат" є найкращим шляхом для досягнення очікуваних результатів.

Нагадаємо, 9 грудня в Парижі відбудеться зустріч лідерів країн нормандської четвірки.

Раніше на нараді в Офісі президента затвердили п'ять сценаріїв реінтеграції тимчасово окупованих територій Донбасу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram