ГоловнаПолітика

Рада закликала парламенти країн НАТО ініціювати прискорення надання Україні ПДЧ (виправлено)

Україна подала її понад десять років тому, 2008 року.

Рада закликала парламенти країн НАТО ініціювати прискорення надання Україні ПДЧ (виправлено)
Фото: фото Михаил Маркив

Верховна Рада закликала парламенти країн-членів НАТО ініціювати прискорення отримання Україною Плану дій щодо членства в НАТО.

За це проголосували 284 депутати.

У прийнятому зверненні український парламент подякував Північноатлантичній раді НАТО за візит в Україну 30-31 жовтня 2019 року, а генеральному секретареві Єнсу Столтенбергу - за виступ у Раді на підтримку євроатлантичної інтеграції України.

"Верховна Рада заявляє, що підтримка інтеграції України в НАТО і надання нашій державі Плану дій щодо членства - це найефективніша і вивірена інвестиція в забезпечення миру і безпеки, черговий крок до зміцнення системи міжнародної безпеки", - сказано у зверненні.

У зв'язку із цим депутати закликали парламенти країн-членів НАТО для виконання п.23 Декларації Бухарестського саміту НАТО 2008 року звернутися до міністрів закордонних справ своєї країни з пропозицією прискорити надання Україні ПДЧ.

Також Рада закликала Парламентську асамблею НАТО протягом чергової весняної сесії 22-25 травня 2020 року в Києві розглянути питання звернення до голів держав і урядів НАТО з приводу ПДЧ для України.

Ініціаторами постанови виступили депутати фракції "Європейська Солідарність".

Виправлення. Спочатку в публікації йшлося про те, що "Верховна Рада України ухвалила закликати Президента України забезпечити підготовку і подання в грудні 2019 року Північноатлантичній раді НАТО і Генеральному секретарю НАТО звернення про підтвердження наміру України отримати План дій щодо членства в НАТО".

У фінальній редакції заяви, тексту якої офіційно не опублікували на сайті Ради, цього положення немає.

Нагадаємо, Україна хотіла отримати ПДЧ ще 2008 року на саміті НАТО в Бухаресті, але це рішення заблокували Німеччина і Франція. 2017 року Україна знову заговорила про отримання Плану дій щодо членства в НАТО, а навесні 2018 року Порошенко назвав цей план наступною ціллю країни.

У лютому 2019 року Верховна Рада включила в Конституцію курс на членство в Євросоюзі і НАТО.

Нова влада заявила, що подавати нову заявку на отримання Плану дій щодо членства в НАТО не потрібно, тому що залишається чинною заявка від 2008 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram