ГоловнаПолітика

Україна ще в липні знала про замороження військової допомоги США, - Зеркаль

За її словами, влада намагалася приховати це від громадськості.

Україна ще в липні знала про замороження військової допомоги США, - Зеркаль
Фото: Макс Левин

Український уряд знав про замороження виділення військової допомоги від США і намагався це приховати від громадськості. Таку заяву New York Times зробила колишня заступниця міністра закордонних справ Олена Зеркаль.

За словами Зеркаль, у липні вона побачила дипломатичну телеграму, в якій повідомлялося про припинення виділення коштів на військові потреби України.

"У нас була ця інформація". Було чітко зазначено, що виникли деякі проблеми", - заявила вона.

Зазначається, що момент, коли Україна дізналася про замороження, є ключовим у слуханнях про імпічмент президента США Дональда Трампа. Демократи наполягають, що він чинив тиск на українського колегу Володимира Зеленського, щоб змусити запустити розслідування проти Джо і Хантера Байденів.

Трамп і його союзники відповідали, що тиску не було, тому що на момент телефонної розмови двох президентів Україна не знала, що їй призупинять виділення коштів.

Наголошується, що заява Зеркаль є першим публічним зізнанням українського чиновника про те, що Київ був в курсі замороження військової допомоги, і що адміністрація Зеленського намагалася не допустити розголосу.

Нагадаємо, в серпні Дональд Трамп попросив свою команду національної безпеки переглянути програму допомоги Україні в галузі безпеки, щоб переконатися, що гроші використовуються в інтересах Сполучених Штатів.

У вересні Адміністрація США зняла блокування 250 млн доларів, призначених для військової допомоги Україні, яке було введене для перевірки використання цих коштів.

У США триває розслідування можливого тиску Дональда Трампа на українського президента Володимира Зеленського. Вважається, що він, вимагаючи старту розслідування в Україні справи проти свого головного опонента Джо Байдена і його сина Хантера, міг затримувати виділення військової допомоги. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram