ГоловнаПолітика

Зеленський познайомився з головою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн

Президент запевнив голову Єврокомісії в незмінності євроінтеграційного курсу України.

Зеленський познайомився з головою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн
Урсула фон дер Ляен
Фото: EPA/UPG

Президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з президенткою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн. Президент привітав її з початком роботи нового складу ЄК і побажав успіхів у реалізації визначених пріоритетів.

Про це повідомляють на сайті президента.

"Сподіваюся, що з вашим лідерством провідна роль Європейського Союзу в підтримці реформ і захисту територіальної цілісності та суверенітету України буде тільки зміцнюватися", - сказав Зеленський.

Він також запевнив голову Єврокомісії в незмінності євроінтеграційного курсу України та поінформував про результати активізації реформ і виконання Угоди про асоціацію з ЄС.

Співрозмовники погодилися продовжувати реалізацію домовленостей, досягнутих під час 21-го саміту Україна - ЄС. Йшлося, зокрема, про перспективи укладення угоди між Україною та ЄС про так званий "промисловий безвіз" і візит відповідної оціночної місії в Україну на початку наступного року.

Урсула фон дер Ляєн підтвердила готовність ЄС і надалі підтримувати Україну в процесі реформ, а також співпрацювати в контексті надання макрофінансової допомоги нашій країні.

Президенти також обговорили ситуацію з безпекою на Донбасі. Зеленський розповів голові Єврокомісії про перебіг підготовки до зустрічі лідерів у нормандської форматі.

Урсула фон дер Ляєн запевнила, що ЄС буде продовжувати безумовну підтримку суверенітету і територіальної цілісності України. "Санкції ЄС будуть залишатися прив'язаними до повного виконання Мінських домовленостей і повинні бути продовжені під час наступного засідання Європейської ради", - сказала вона.

Також співрозмовники узгодили графік політичного діалогу і пріоритети двосторонньої співпраці на найближчі місяці, а президент Зеленський запросив Урсулу фон дер Ляєн відвідати Україну найближчим часом.

Нагадаємо, з 1 вересня 2017 року набула чинності Угода про Асоціацію України з ЄС у повному обсязі. З 2014 року УА працювала в тимчасовому режимі. Україна в рамках імплементації УА повинна зменшити тарифні та технічні бар'єри в торгівлі товарами, відкрити доступ до ринків послуг і державних закупівель, наблизити законодавство до права ЄС.

У 2017 році Україна виконала лише 41% від запланованого для імплементації УА з ЄС. У лютому 2018 року голова представництва ЄС в Україні Х'юг Мінгареллі заявляв, що за чотири роки українська влада зробила значні кроки для модернізації країни і назвав ідіотами тих, хто не помічає реформ в Україні.

Київ хоче ініціювати перегляд угоди про асоціацію або ж, за словами представників української влади, "модернізувати" її. Як пояснював торговий представник України Тарас Качка, оскільки про угоду домовлялися ще десять років тому, а підписали 2014 року, то його необхідно "пристосувати до нових обставин". Почати обговорення перегляду угоди в торгових питаннях представники України планували вже в другій половині листопада.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram