ГоловнаПолітика

Виборчий кодекс із правками Зеленського розглядатимуть у четвер

У законопроєкт усе ще вносять останні правки.

Виборчий кодекс із правками Зеленського розглядатимуть у четвер
Фото: Анна Стешенко

Верховна Рада в четвер розглядатиме нову редакцію законопроєкту Виборчого кодексу з правками президента Володимира Зеленського.

Про це в коментарі LB.ua заявив заступник голови фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко.

"У четвер у порядку денному в нас Виборчий кодекс з вето [правками до ветованого закону] президента. Думаю, ми розглянемо це питання і приймемо рішення. Завтра на нашому комітеті ми розглянемо ще додаткові правки. На комітеті з голосу ми спробуємо їх внести і попросимо їх врахувати. З Офісу президента є інформація, що вони ще досилають нам частину правок", - заявив він.

Корнієнко розповів, що останні правки Офісу президента стосуються, зокрема, повноважень СБУ.

"Вони дослали пропозицію - переглянути повноваження СБУ про зняття з реєстрації кандидата за поданням листа СБУ. Також буде правка про права людей з інвалідністю... Там були пропозиції, щоб урахувати технічні можливості для голосування людей з проблемами слуху. Щоб був забезпечений сурдопереклад і так далі", - сказав він.

Нагадаємо, Верховна Рада VIII скликання прийняла Виборчий кодекс 11 липня 2019 року. Він мав об'єднати в собі положення п'яти законів: про вибори президента, про вибори народних депутатів, про місцеві вибори, про Центрвиборчком і про державний реєстр виборців.

Кодекс розробляли на базі проєкту, підготовленого робочою групою під керівництвом Юрія Ключковського та зареєстрованого ще в березні 2010 року. Тоді над кодексом працювали провідні фахівці з виборчого законодавства, документ отримав позитивний висновок Венеціанської комісії.

Зеленський законопроєкт ветував, після чого його повністю переписали. При цьому він набуде чинності вже з 2020 року, а не з кінця 2023 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram