ГоловнаПолітика

Кабмін має намір прив'язати зарплату вчителів до кількості учнів

2020 року запрацює принцип "гроші ходять за школярем".

Кабмін має намір прив'язати зарплату вчителів до кількості учнів
Архів
Фото: Дмитрій Єршов

Кабінет Міністрів має намір з 2020 року розраховувати заробітні плати вчителів залежно від кількості учнів у закладі. Так уряд хоче уникнути ситуації, коли школам, у яких навчається багато дітей, видають на забезпечення освітнього процесу менше грошей, ніж потрібно.

Про це повідомляють на сайті Кабміну.

Зазначають, що 27 листопада уряд перерозподілив 171,1 млн гривень на зарплати для вчителів і направив 326 млн гривень на дофінансування медичної субвенції, перш за все - на виплату заборгованості із заробітної плати лікарям.

"Уряд створює запобіжники, які не дозволять місцевій владі накопичувати такі борги в майбутньому", - підкреслили в Кабміні.

"Ситуацію, коли через неефективний розподіл державних субвенцій місцевою владою вчителі та лікарі не отримують заробітної плати, вважаю неприйнятним. Тому 2020 року запрацює принцип «Гроші ходять за школярем». Це означає, що кількість учнів у школах буде враховуватися під час розрахунку зарплати вчителів. Відповідно, не буде ситуацій, коли розраховується менше, ніж насправді кількість учнів, а вчитель недоотримує чесно зароблених грошей", - прокоментував рішення прем'єр-міністр Олексій Гончарук.

За його словами, Міністерство охорони здоров'я також змінює підходи з метою недопущення таких ситуацій. Згідно з другим етапом медичної реформи, з 1 квітня 2020-го починаються зміни у фінансуванні поліклінік і лікарень - усі заклади з другого кварталу 2020-го переходять на фінансування через договір із Національною службою здоров'я.

Нагадаємо, нова редакція Закону "Про освіту" передбачає поетапне підвищення посадового окладу педагогічного працівника до трьох мінімальних заробітних плат до 2023 року. Одна мінімальна зарплата зараз - 3723 гривні.

У 2017 році зарплати вчителів зросли приблизно на 50%. Учителі вищої категорії почали отримувати близько 6,5 тис. гривень. Це було зроблено за рахунок підвищення мінімальної зарплати і просування вчителів на два тарифні розряди вперед - з 9-12 розряду на 11-14. На початку минулого року вчителям підвищили зарплати до 6,5-8,5 тисяч гривень.

Зараз розмір окладу залежить від категорії педагога.

Під час виборчої президентської кампанії в команді Володимира Зеленського заявляли про підвищення зарплат вчителів до 4 тис. доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram