ГоловнаПолітика

Зеленський увів у дію рішення РНБО про посилення енергетичної безпеки

Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Зеленський увів у дію рішення РНБО про посилення енергетичної безпеки
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський підписав указ про введення в дію рішення Ради національної безпеки і оборони "Про невідкладні заходи щодо забезпечення енергетичної безпеки".

Відповідний указ №874 2 грудня опубліковано на сайті президента.

Зокрема, президент доручив уряду до 1 липня 2020 року диверсифікувати постачання основних енергоносіїв (крім ядерного палива) з умовою не більш як 30% з одного джерела.

Крім того, уряд повинен у взаємодії з інституціями Євросоюзу вжити заходів для збереження транзиту природного газу через газотранспортну систему України після 1 січня 2020 року.

Серед інших доручень Кабміну - розробити комплекс заходів щодо нейтралізації негативного впливу на економіку України в результаті обмежувальних заходів РФ, зокрема, щодо товарів, заборонених і обмежених для вивозу з Росії в Україну (серед них вугілля, нафта і нафтопродукти, - ред.).

Уряд повинен також організувати перевірки стану дотримання в 2017-2019 роках вимог законодавства в сфері видобутку, постачання і реалізації вугілля та природного газу, зокрема, для забезпечення природним газом населення, ТЕЦ і теплокомуненерго, за результатами яких вжити відповідні заходи реагування.

Згідно з документом, контроль за виконанням рішення покладено на секретаря РНБО Олексія Данилова. Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Зеленський своїм указом також скасував два виданих в 2014 році укази, в тому числі від 1 травня, яким "Нафтогазу України" було доручено подати в міжнародний арбітраж у разі, якщо російська сторона відмовиться постачати газ за зниженою ціною, що діяла в лютому-березні 2014 року .

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський анонсував зниження тарифів на опалення майже вдвічі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram