ГоловнаПолітика

59 людей визнано винними у справах Майдану, - ГПУ

У Генпрокуратурі відзвітували про розслідування.

59 людей визнано винними у справах Майдану, - ГПУ
Фото: www.segodnya.ua

59 осіб визнали винними у справах Майдану. Про це повідомили в Генпрокуратурі у відповідь на запит Радіо Свобода.

"Направлено до суду 195 обвинувальних актів щодо 298 осіб. У скоєнні злочинів судами визнані винними 59 осіб, щодо 46 з них прийняті обвинувальні акти", - заявили в Генеральній прокуратурі.

Загалом правоохоронними органами України в провадженнях цієї категорії повідомлено про підозру 445 особам, з них: 48 чиновникам, 228 правоохоронцям, в тому числі 27 слідчим, 20 прокурорам і 23 суддям.

У відомстві також поінформували, що за перші дев'ять місяців 2019 управління спецрозслідування повідомило про підозру 14 людям, в тому числі чиновникам, керівникам правоохоронних органів. Стосовно 11 осіб досудове слідство закінчено і обвинувальні акти направлено до суду. За ці місяці судді оголосили один обвинувальний вирок.

Загалом протягом усього часу управління спецрозслідування досліджувало понад 4100 епізодів скоєння кримінальних злочинів, в яких підозру повідомили 288 людям.

У ГПУ підрахували, що під час подій Майдану постраждали 2442 людини. З них - 1721 цивільна особа і 721 правоохоронець.

Нагадаємо, 20 листопада 2019 органи прокуратури остаточно втратили слідчі функції. 114 справ Майдану розподілять між ДБР, НАБУ, Нацполіцією і СБУ.

Однак слідство у справах Майдану може призупинитися на невизначений час, тому що Рада не встигла проголосувати необхідні поправки в закон про ДБР і повернутися до цього питання зможе тільки 3 грудня.

21 листопада адвокат сімей Героїв Небесної Сотні Євгенія Закревська оголосила голодування до того моменту, поки не буде проголосована поправка, яка дозволить слідчим у справах Майдану перейти в ДБР і відновити розслідування.

Голодування підтримали ще як мінімум сім осіб.

27 листопада Генпрокурор Руслан Рябошапка заявив, що слідство у справах Майдану не зупинено, Генпрокуратура закінчує інвентаризацію кримінальних проваджень і передає їх в інші органи досудових розслідувань.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram