ГоловнаПолітика

Зеленський визначив пріоритети для прокуратури

"У звичайних людей слово асоціюється не з законністю, а з дорогими авто".

Зеленський визначив пріоритети для прокуратури
Фото: Офис президента

Президент Володимир Зеленський заявив, що органи прокуратури повинні взятися за поліпшення свого іміджу і зосередитися на справах Майдану і боротьбі з корупцією.

"Мусимо визнати, що за ці роки слово "прокурор", на жаль, набуло в Україні абсолютно негативного, майже нецензурного значення. У звичайних людей слово "прокурор" асоціюється не з верховенством права чи законністю, а з дорогими авто, віллами, яхтами і коштовностями", - сказав він на урочистостях з нагоди Дня прокуратури.

За його словами, перед новим генеральним прокурором і його командою стоїть завдання змінити це.

Президент вважає, що це станеться завдяки розпочатій реформі органів прокуратури.

"Тоді Україна нарешті отримає справедливу, орієнтовану на суспільство прокуратуру, яка буде прикладом для всіх інших органів правопорядку", - сказав Зеленський.

Після цього він назвав два пріоритети в роботі прокуратури.

"Не дивлячись на те, що з 20 листопада прокуратура позбавлена функцій слідства, ви повинні продовжити здійснювати процесуальне керівництво у провадженнях інших органів. Передусім це стосується злочинів, скоєних на Майдані Незалежності у 2013-2014 роках. Окремо зазначу, що 3 грудня першим питанням в порядку денному Верховної Ради будуть дуже важливі зміни в закон про Державне бюро розслідувань. Ніхто не дозволить зливати справи Майдану", - сказав президент.

"Ще один пріоритет - це корупційні злочини. Кожен корупціонер повинен відповісти, незалежно від прізвищ (розуміємо, про кого ми), посад і сфери діяльності. Будьте певні: я як президент - ваш союзник у цій нелегкій боротьбі", - сказав він.

Нагадаємо, у вересні 2019 року Верховна Рада прийняла закон про реформу органів прокуратури, який передбачає створення Офісу генпрокурора замість Генеральної прокуратури України.

Вона передбачає переатестацію прокурорів (зараз вона проходить на рівні Генпрокуратури) і тимчасове припинення повноважень Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів і Ради прокурорів України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram