ГоловнаПолітика

Суд продовжив арешт Пашинському

Колишнього народного депутата залишили в СІЗО ще на два місяці.

Фото: Макс Левин

Печерський районний суд Києва продовжив арешт колишньому народному депутату Сергію Пашинському до 29 січня.

Рішення оголосив суддя Олексій Соколов у п'ятницю, 29 листопада.

Сторона звинувачення просила продовжити термін утримання під вартою до 4 лютого 2020 року, посилаючись на те, що, на думку слідства, існують ризики впливу Пашинського на розслідування, в тому числі на свідків. Прокурори вважають, що на волі колишній депутат зможе змусити свідків змінити показання.

Фото: Макс Левин

Фото: Макс Левин

Крім того, за словами прокурора, у справі потрібно провести ще багато слідчих дій.

Сторона звинувачення долучила до клопотання протокол допиту свідка Тетяни Блистів, яка була помічницею Пашинського з 2006 по 2014 рік. За словами прокурора, вона розповіла, що Пашинський розмовляв зі своїми адвокатами про необхідність закриття провадження і виділення провадження щодо Хімікуса.

Також Блистів, за словами прокурора, сказала, що між нею і Пашинським були робочі конфлікти і один з них закінчився погрозами в її сторону. Вона зверталася до правоохоронних органів, а згодом її, як вона вважає, незаконно звільнили.

Адвокати Пашинського тим часом вказали, що Блистів є підозрюваною в іншій справі - про розкрадання в особливо великих розмірах - і може бути зацікавлена свідчити проти колишнього начальника.

Фото: Макс Левин

Фото: Макс Левин

Адвокат Андрій Федур зазначив, що вважає підозру необґрунтованою, і зауважив, що його підзахисний жодного разу не відмовлявся від участі в слідчих діях, не впливав на свідків і не знищував доказів. Тому він просив звільнити Пашинського з-під варти на поруки. Відповідні заяви написали вісім колишніх і нинішніх народних депутатів.

Суддя відмовив в цьому клопотанні.

Фото: Макс Левин

Адвокат зазначив, що в матеріалах справи також є допит свідка Олійника. Той розповів, що під час інциденту Пашинський виходив з автомобіля повільно і без зброї, і спростував версію слідства про навмисне заподіяння тілесних ушкоджень громадянину В'ячеславу Хімікусу.

Федур додав, що після арешту Пашинського до Олійника приїжджали двоє людей на BMW сірого кольору. За його словами, вони погрозами наказали Олійнику дати свідчення не на користь Пашинського. На думку Федура, це були працівники Державного бюро розслідувань. За цим фактом розслідування не проводять.

Фото: Макс Левин

Фото: Макс Левин

Фото: Макс Левин

Прокурорка відповіла, що Олійник п'ять разів давав свідчення і постійно їх змінює. Писати заяву про отримання погроз Олійник відмовився.

Протягом судового засідання Пашинський повідомив, що впродовж двох місяців перебування в СІЗО його допитали один раз. Інших слідчих дій не було.

Нагадаємо, що Пашинський з 7 жовтня перебуває під вартою у старій справі про умисне тілесне ушкодження жителю Київської області В'ячеславу Хімікусу (ч.1 ст. 121 Кримінального кодексу).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram