ГоловнаПолітика

Завод сім'ї ексміністра часів Януковича виробляє насоси для оборонних підприємств Росії, - "Схеми"

Активи Лебедєва після втечі не потрапили під санкції.

Завод сім'ї ексміністра часів Януковича виробляє насоси для оборонних підприємств Росії, - "Схеми"
Фото: www.visti.ks.ua

Українське підприємство "Свеський насосний завод", яке належить родині розшукуваного ексміністра оборони часів Януковича Павла Лебедєва, виробляє обладнання, яке експортується в Росію для оснащення російських оборонних підприємств.

Про це йдеться в розслідуванні програми "Схеми: корупція в деталях".

Журналісти встановили, що до недавнього часу Свеський насосний завод входив в "Інтер Кар Груп", яку пов'язували з Лебедєвим і бізнесменом Леонідом Юрушевим. Тепер же він ставиться до "Аурум Груп", засновником якої є дочка Олена Лебедєва, яка до недавнього часу мала прізвище Шутова. Вона значиться і членом наглядової ради підприємства.

Починаючи з 2015 року, завод експортував своїм офіційним дилерам у Росії насосів різних видів на суму майже 200 млрд рублів. Згідно з сайтом даних державних закупівель Росії, у 2015-2018 роках компанія ОСВ постачала це обладнання на федеральні порохові заводи.

"Так, наприклад, у 2015 році обладнання від Свеського заводу отримало Федеральне казенне підприємство «Казанський державний пороховий завод». У 2016-му туди ж відправили відцентрові насоси. У 2017-му агрегати високого тиску отримало Федеральне казенне підприємство «Тамбовський пороховий завод». А у 2018 році поршневі насоси відправили на Пермський пороховий завод. Пермський завод постачає оборонному комплексу Росії заряди до реактивних систем залпового вогню «Град» і «Смерч», комплексів протиповітряної оборони, двигунів підвісних ракет класу «повітря-повітря» ближнього і середнього бою. Тамбовський завод є основним постачальником бронебійних підкаліберних снарядів для танкової артилерії. Казанський завод виробляє гільзи з корпусом, що згорає, і метальні заряди", - йдеться в програмі.

У жовтні 2015 ексміністра оборони Лебедєва визнали зниклим й оголосили у всеукраїнський розшук. Станом на цей момент прокуратура підозрює його в сприянні співробітникам правоохоронних органів у перевищенні влади щодо учасників акцій протесту в лютому 2014 року.

Розслідування Лебедєва призупинено у зв'язку з його розшуком, хоча місця свого перебування Павло Лебедєв особливо і не приховує. Починаючи з 2015-го він періодично з'являвся на фотографіях з окупованого Севастополя.

Активи Лебедєва після втечі не потрапили під санкції. У РНБО журналістам пояснили це тим, що таких пропозицій там не отримували.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram