ГоловнаПолітика

У Кабміні придумали алгоритм для електронного перепису населення

За основу візьмуть дані мобільних операторів.

У Кабміні придумали алгоритм для електронного перепису населення
Фото: kmu.gov.ua

Міністр Кабінету Міністрів Дмитро Дубілет пояснив, як проходитиме електронний перепис населення.

У фейсбуці Дубілета сказано, що традиційний перепис із залученням десятків тисяч інтерв'юерів - недозволена розкіш для України, а базова інформація про жителів держави потрібна вже тут і зараз.

Тому було прийнято рішення проводити перепис за допомогою електронних засобів за таким алгоритмом:

  1.     У мобільних операторів збирають дані про кількість користувачів і їхнє розташуванні.
  2.     З реєстрів збирають дані про дітей і пенсіонерів (у цих груп менше мобільних телефонів).
  3.     Проводять "для стандартизації цих величин" соцопитування, уточнюють кількість сім-карток на одну людину в різних групах.
  4.     Зібрані дані вставляють у математичну модель.

"У підсумку ми отримуємо досить точну модель того, скільки людей живе в яких населених пунктах. Ці дані будуть, можливо, більш точними, ніж від традиційної перепису, оскільки далеко не всі українці відчиняють двері тим, хто проводить опитування", - написав Дубілет.

Він визнав, що цей метод не дає відповіді на більш спеціалізовані питання, такі як склад сім'ї, житло, національність тощо. Але Дубілет вважає, що для відповіді на них можна придумати точкові і дешевші способи дослідження.

"Можна проводити соціологічні опитування, працювати з електронними реєстрами або знайти інші незвичні джерела. Наприклад, для вивчення мовного питання можна подивитися статистику банкоматів ПриватБанку", - вважає Дубілет.

Він розраховує, що дані електронного перепису оприлюднять уже цього року.

Нагадаємо, перший і наразі останній перепис у незалежній Україні провели 2001 року. Тоді чисельність населення країни становила 48,457 млн осіб. До цього українців "переписували" ще в складі СРСР 1989 року. Тоді в Українській РСР проживало 51,7 млн осіб.

Уряд планував Всеукраїнський перепис населення на 2011 рік. Згодом його перенесли спочатку на 2012-й, потім на 2013-й, потім на 2014-й, після чого на 2016 рік. У грудні 2015 року уряд уп'яте переніс перепис населення - на 2020 рік.

У бюджет спочатку заклали 3,4 млрд гривень, але потім суму зменшили до 1,1 млрд гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram