ГоловнаПолітика

Денісова закликала послів Вірменії, Румунії та Білорусі прийти на суди у "справі Хізб ут-Тахрір"

Громадян України судитимуть у російському Ростові-на-Дону.

Денісова закликала послів Вірменії, Румунії та Білорусі прийти на суди у "справі Хізб ут-Тахрір"
Фото: Макс Левин

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова закликала дипломатів Вірменії, Білорусі і Румунії в російському Ростові-на-Дону прийти на засідання судів у "справі Хізб ут-Тахрір".

Про це повідомляє пресслужба українського омбудсмена.

"Закликаю дипломатичний корпус Вірменії, Румунії, Білорусі сприяти захисту прав і законних інтересів громадян України, звинувачених в участі в нібито незаконній релігійній організації "Хізб ут-Тахрір"", - йдеться в заяві омбудсмена.

Зокрема, Денісова звернулася до керівника відділення посольства Білорусі в Росії в місті Ростов-на-Дону Володимира Неронського, генконсула Вірменії в Ростові-на-Дону Варданома Асояну і генконсула Румунії в Ростові-на-Дону Даніеля Міхай Решіке.

"Об'єднавши наші зусилля, ми зможемо забезпечити верховенство міжнародного права щодо громадян України, які містяться в місцях несвободи на території Росії за політично вмотивованими звинуваченнями", - йдеться в повідомленні.

Дипломатичні представництва Вірменії, Румунії та Білорусі поки не відреагували на заклик Денісової.

Нагадаємо, 12 листопада Південний окружний військовий суд РФ виніс обвинувальний вирок шістьом кримчанам, яких звинувачують у тероризмі в так званій "справі Хізб ут-Тахрір".

Найбільший термін, 19 років відбування покарання, отримав Муслім Алієв. Інверсія Бекірова засудили до 18 років, Емір-Усейна Куку і Вадима Сірука - до 12, Арсена Джеппарова до 7 і Рефата Алімова - до 8 років. Всі вони будуть відбувати покарання в колоніях суворого режиму.

Організація "Хізб ут-Тахрір" була визнана РФ терористичною в 2003 році. В Україні діяльність організації не заборонена.

Євросоюз закликав Росію звільнити засуджених у "справі Хізб ут-Тахрір".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram