ГоловнаПолітика

Я опинився втягнутим у політичну боротьбу в США всупереч своєму бажанню, - Фірташ

Дмитро Фірташ в інтерв'ю TheNewYorkTimes заявив, що не давав команді Джуліані інформації про Байдена, оскільки це не вирішило б його юридичних проблем.

Я опинився втягнутим у політичну боротьбу в США всупереч своєму бажанню, - Фірташ
Фото: obozrevatel.com

Український бізнесмен Дмитро Фірташ заявив, що не має інформації, яка дискредитує ймовірного кандидата в президенти США від Демократичної партії Джо Байдена, і він не фінансував пошуків такої інформації в чиїхось інтересах.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на редакційний матеріал The New York Times про скандал навколо Джо Байдена, а також діяльності Руді Джуліані з пошуку компромату на опонентів чинного президента США Дональда Трампа.

За інформацією NYT, адвокат Дональда Трампа Руді Джуліані визнав, що свого часу запитував у початкової команди адвокатів Дмитра Фірташа інформацію, яка могла б допомогти главі Білого Дому. "Все, що він міг мені дати, у мене і так було на той час", - заявив Джуліані журналістам NYT у відповідь на запитання про інформацію, яку він міг отримати від українського бізнесмена.

Сам Дмитро Фірташ не дав чіткої відповіді на запитання The New York Times, чи запитував хтось з команди Джуліані інформацію щодо Байдена, але дуже чітко дав зрозуміти, що схожих даних він нікому не надавав. За словами Дмитра Фірташа, якби він зробив це, то допоміг би Джуліані, але не вирішив би своїх юридичних проблем.

"Я можу сказати вам тільки одну річ, - заявив Фірташ NYT, - У мене немає жодної інформації [щодо дискредитації Байдена], я ніколи не збирав такої інформації і нікого не фінансував, хто збирав би таку інформацію. І це було б великою помилкою з мого боку, якби я вирішив бути залученим у таку боротьбу".

Дмитро Фірташ також сказав американському виданню, що не давав свого дозволу на публікацію аффідевіту (письмових свідчень під присягою) ексгенпрокурора України Віктора Шокіна, і сподівається, що його адвокати також цього не робили. Також бізнесмен зазначив, що був втягнутий у внутрішньополітичну боротьбу в США всупереч своїй волі і бажанням.

Фірташ також пояснив походження документа, і заявив, що свідчення Віктора Шокіна були взяті виключно в рамках його юридичного захисту від екстрадиції до США в австрійських судах.

"Він [Фірташ - прим.] сказав, що саму заяву було подано в Австрійський суд під грифом конфіденційно, оскільки документ також містив заяву колишнього генерального прокурора України, що Байден доклав зусиль до того, щоб заблокувати повернення Дмитра Фірташа в політичне життя України. На його думку, це вказує на політичний зміст справи проти нього", - цитує Фірташа автор The New York Times.

Нагадаємо, наприкінці вересня в США журналісти опублікували свідчення ексгенпрокурора України Віктора Шокіна австрійському суду у справі Дмитра Фірташа, в яких Шокін стверджує, що ексвіцепрезидент США Джо Байден тиснув на Петра Порошенка з метою заблокувати повернення Дмитра Фірташа в Україну в 2015 році.

Раніше журналіст американського видання "The Hill" Джон Соломон повідомив, що в 2017 році офіс спецпрокурора при Міністерстві юстиції США запропонував Дмитру Фірташу закрити його американську справу, якщо він погодиться дати свідчення на Дональда Трампа і членів його сім'ї в рамках розслідування Роберта Мюллера про втручання РФ у президентські вибори в США.

Нагадаємо, глава ради групи компаній "Group DF" Дмитро Фірташ був заарештований в Австрії 12 березня 2014 року за запитом США, виданим у 2013 році. За попередньої американської адміністрації українського бізнесмена звинуватили в бажанні за допомогою підкупу вплинути на владу в Індії для отримання дозволу на видобуток титанової сировини для подальшого продажу компанії "Boeing". Дмитро Фірташ відкидає всі звинувачення і називає їх політично мотивованими. У 2015 році Земельний суд Відня ухвалив рішення на користь Дмитра Фірташа, визнавши запит на його екстрадицію в США політично мотивованим. У 2017 році апеляційна інстанція - Вищий земельний суд Відня ухвалив рішення про допустимість екстрадиції бізнесмена в США, а Верховний суд Австрії в червні 2019 року залишив це рішення чинним.

Зараз екстрадиція бізнесмена в США призупинена через запит захисту Дмитра Фірташа про повторний розгляд справи у зв'язку з новими обставинами у ній.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram