ГоловнаПолітика

Начальник Генштабу прокоментував стан повернутих Росією кораблів

"Коли мені кажуть, що вони навіть у гальюні унітази зняли - цього я не розумію".

Начальник Генштабу прокоментував стан повернутих Росією кораблів
Фото: president.gov.ua

Начальник Генерального штабу - Головнокомандувач Збройних сил України генерал-лейтенант Руслан Хомчак підтвердив, що РФ розграбувала українські кораблі "Нікополь", "Бердянськ" і "Яни Капу" перед поверненням

Про це він сказав в інтерв'ю "Укрінформу".

"Коли їх забирали, був складено акт, все було описано. Те, що мені доповів командувач ВМС - це навіть соромно коментувати. Як військова людина можу зрозуміти, чому Росія зняла з кораблів засоби зв'язку і навігації. Але коли мені кажуть, що вони навіть в гальюні унітази зняли - цього я не розумію. Коли мені кажуть, що на "Яни Капу", на буксирі, зняли ці трубопроводи мідні як кольоровий метал, - я так розумію, що це не військові працювали, це мародери. По-іншому я не можу назвати тих істот, які так вчинили з військовим кораблем", - сказав Хомчак.

Він підтвердив, що українська сторона має намір швидко відновити ці кораблі, і вони продовжать службу в ВМС України.

Нагадаємо, що в листопаді 2018 року Росія захопила в нейтральних водах біля Криму три українських кораблі і їх екіпаж - 22 моряків і двох співробітників СБУ, які перебували на борту. Люди повернулися в Україну 7 вересня в рамках взаємного звільнення Україною і Російською Федерацією утримуваних осіб, а кораблі - 20 листопада.

Командувач Військово-морських сил України Ігор Воронченко заявив, що росіяни зняли з кораблів все, що тільки можна, включно унітази і плафони.

У ФСБ у відповідь заявили, що повернули українські кораблі в нормальному стані і зі справною сантехнікою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram