ГоловнаПолітика

Зеленський: українці ніколи не зможуть пробачити Голодомору

"Є дві речі, які ми ніколи не зможемо. Не зможемо це забути, не зможемо це пробачити".

Зеленський: українці ніколи не зможуть пробачити Голодомору
Фото: facebook.com/president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський вважає, що українці ніколи не зможуть пробачити Голодомору, влаштованого в 1932-1933 роках радянським тоталітарним режимом.

Про це він сказав під час церемонії вшанування пам'яті жертв Голодомору в Києві.

"У нашій історії є сторінки, які дуже боляче згадувати, але які неможливо забути. Злочини, які доводять, що жорстокість і цинічність не мають кордонів. Біди, яких нормальна людина не побажає навіть ворогові. Трагедії настільки великі, що людство ще не придумало слів, щоб описати той біль, який пережили українці", - сказав під час виступу президент України.

"Сьогодні ми вшановуємо пам'ять жертв Голодомору - злочину геноциду, який влаштував тоталітарний сталінський режим проти нашого народу, проти народу України. Можна нескінченно довго говорити про причини і катастрофічні наслідки цієї трагедії. Про це написані десятки книг і знятий не один фільм. Але величезний обсяг фактів і доказів все одно не дає ні розуму, ні серцю відповіді на просте запитання: за що? Як взагалі може з'явиться думка знищити цілий народ? Як можна забрати у людей останню крихту хліба, а з ним - останню крихту надії".

Президент наголосив, що в результаті Голодомору загинули від 4 до 8 млн українців, що можна порівняти з втратами у Другій світовій війні.

"Є дві речі, які ми ніколи не зможемо. Не зможемо це забути, не зможемо це пробачити", - сказав Зеленський.

В кінці виступу президент України оголосив всеукраїнську хвилину мовчання в пам'ять про загиблих.

Нагадаємо, що в 2006 році Верховна Рада України визнала Голодомор актом геноциду. Це прописано в першій статті закону "Про Голодомор 1932-1933 років".

Закон став політико-правовою основою для проведення масштабного офіційного розслідування злочину геноциду в Україні в 1932-1933 роках. Під час слідства було доведено намір керівництва Радянського Союзу знищити частину української нації.

У 2010 році український суд назвав винними в Голодоморі Сталіна, Молотова, Кагановича, Постишева, Косіора, Чубаря і Хатаєвича.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram