ГоловнаПолітика

Росія передала Польщі матеріали "чеченської справи" Мазура

22 листопада український консул повинен ознайомитися з матеріалами справи.

Росія передала Польщі матеріали "чеченської справи" Мазура
Игорь Мазур "Тополя"
Фото: hromadske.ua

Росія переслала Польщі матеріали "чеченської справи", за яким поляки затримали громадянина України Ігоря Мазура.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

За словами Мазура, 22 листопада український консул повинен ознайомитися з матеріалами справи.

"Повинен консул завтра зустрітися з прокурором окружним, йому дадуть, я думаю, подивитися ці документи. Я думаю, це ті свідчення, які вибиті з Миколи Карпюка, Станіслава Клиха, який зараз лікується в психіатричній лікарні після тих тортур. Ще свідчення кількох росіян, які сиділи в російських в'язницях за кримінальні злочини, а потім через 20 років згадали, що ще й "в Чечні воювали". Тобто це - надумані свідчення, тому що, за тими матеріалами, я був командиром підрозділу, де служив Арсеній Яценюк, брати Тягнибоки, служили хлопці, які на той час були взагалі дітьми - не можна воювати в три з половиною року", - повідомив активіст.

Нагадаємо, Ігор Мазур (позивний "Тополя") - один з лідерів УНА-УНСО, деякий час очолював осередок "Правого сектора" Київської області, учасник акції "Україна без Кучми", Помаранчевої революції і Євромайдану. Служив на Донбасі у складі ЗСУ в 2014-2015 роках.

Його затримали за запитом Росії на пункті пропуску Ягодин-Дорогуськ на українсько-польському кордоні 9 листопада на кордоні з Польщею, куди активіст їхав на запрошення віцеспікера польського сейму Беати Мазурек.

РФ звинувачувала українця в тому, що він нібито в 1994-2000 роках брав участь у складі збройного формування у бойових сутичках з федеральними силами на території Чечні. В результаті загинули і були важко травмовані кілька російських військовослужбовців.

Сам Мазур заявив, що під час війни він перебував у Чечні як журналіст і не брав участі в бойових діях.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram