ГоловнаПолітика

Рада з питань свободи слова підтримала журналістів у конфлікті з Портновим

Колишнього заступника голови АП попросили не використовувати журналістське посвідчення.

Рада з питань свободи слова підтримала журналістів у конфлікті з Портновим
Андрей Портнов
Фото: Макс Требухов

Рада із захисту свободи слова і прав журналістів при Президентові України висловила підтримку журналістам програми розслідувань "Схеми" (проєкт "Радіо Свобода") і засудила розголошення персональних даних працівників проєкту колишнім заступником голови Адміністрації Януковича Андрієм Портновим.

Про це повідомляє  "Детектор Медіа".

Рада з питань свободи слова засудила тиск на журналістів і закликала Портнова не використовувати журналістське посвідчення і не наполягати на захисті його журналістських прав. Це звернення підтримали дев'ятеро з 15 членів Ради.

"Перш за все пан Портнов є політиком і професійним юристом і може законно захищати себе, якщо вважає, що його права порушені", - йдеться в документі.

Повний текст заяви Ради:

Рада із захисту свободи слова і прав журналістів при Президентові України висловлює свою підтримку колегам з програми журналістських розслідувань "Схеми", засуджує розголошення персональних даних співробітників програми, а також тиск і погрози на їхню адресу з боку колишнього народного депутата й ексзаступника голови Адміністрації президента Андрія Портнова.

Оприлюднення персональних даних співробітників медіа ставить під загрозу їхнє життя та здоров'я, а загрози і тиск мають очевидні ознаки перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

Журналісти, особливо розслідувачі, керуються суспільним інтересом, і публічні особи повинні усвідомлювати це і поважати право працівників ЗМІ зосереджуватися на темах можливого зловживання владою в результаті їх непублічних контактів з політиками, колишніми політиками або бізнесменами.

Також ми закликаємо Андрія Портнова не використовувати журналістське посвідчення і не наполягати на захисті його журналістських прав. Перш за все пан Портнов є політиком і професійним юристом і може законно захищати себе, якщо вважає, що його права порушені.

Нагадаємо, Портнов виклав у своєму телеграмі персональні дані водія знімальної групи "Схем" за те, що редакція готує розслідування впливу і зв'язків колишнього чиновника з новою українською владою. Серед опублікованого - захищена інформація: повні паспортні дані та домашня адреса водія, номери його авто, а також дані, що свідчать про стеження за його місцем проживання.

Крім цього, Портнов заявляв, що з кінця жовтня він є ведучим телеканалу "112 Україна", і пригрозив притягненням за ст. 171 (перешкоджання законній професійній діяльності) і 182 (незаконне збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу) КК журналістам у разі перешкоджання його журналістській діяльності. Після чого поліція порушила справу проти журналістів "Радіо Свобода".

14 листопада Рада з питань свободи слова провела перше засідання за фактом погроз Портнова журналістам.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram