ГоловнаПолітика

Волкер висловлював Джуліані сумніви щодо того, чи можна довіряти Луценку

"Я вважав, що Луценко цікавиться тільки одним: збереженням своєї посади".

Волкер висловлював Джуліані сумніви щодо того, чи можна довіряти Луценку
Фото: EPA/UPG

Колишній спецпредставник США щодо України Курт Волкер говорив адвокату Трампа Руді Джуліані, що генеральний прокурор Юрій Луценко не є людиною, яка заслуговує довіри.

Про це він розповів під час публічних слухань в Комітеті з розвідки Палати представників у справі про імпічмент Трампа.

"Президент Порошенко не перебував у вигідному становищі. Напередодні виборів ставало зрозуміло, що Зеленський виграє вибори. І, як часто буває в Україні, зміна влади водночас буде також означати зміну прокурорської влади, і будуть розслідування щодо представників попереднього уряду. І я сказав пану Джуліані про це. Я вважав, що Луценко цікавиться тільки одним: збереженням своєї посади. Він хотів уникнути того, щоб його звільнили і, відповідно, судового переслідування. Можливо, Порошенко також хотів цього уникнути. Луценко ж намагався так показати себе важливим гравцем у США", - сказав Волкер.

Волкер також зазначив, що не вірить у корупційну діяльність Джо Байдена в Україні.

"Під час зустрічі один на один, яка відбулася у мене з мером Джуліані 19 липня, мер Джуліані зачепив, і я це відкинув, теорію змови, згідно з якою на віцепрезидента Байдена чинився вплив у частині виконання його віцепрезидентських обов'язків шляхом виплати грошей його синові. Я був раніше, я знаю віцепрезидента Байдена протягом 24 років. Він - поважна людина, і я дуже його поважаю", - сказав він.

Волкер також назвав колишнього посла США в Україні Марі Йованович професійним дипломатом, яка не могла вийти за рамки дозволеного протоколу.

Нагадаємо, що на початку 2019 року Луценко літав у США для зустрічі з Джуліані. За словами колишнього генпрокурора, він пішов на це з метою знайти "гроші Януковича" в США.

У березні Луценко в інтерв'ю американському телеканалу заявив, що посол США Марі Йованович передала йому список осіб, яких просила не притягати до відповідальності, а вже в квітні визнав, що жодного списку не було.

У травні Йованович достроково покинула посаду посла в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram