ГоловнаПолітика

Зеленський і Бабіш заявили про рестарт відносин України і Чехії

Президент зазначив, що сьогодні відбувся перший візит чеського прем'єра в Україну з 2008 року.

Зеленський і Бабіш заявили про рестарт відносин України і Чехії
Фото: president.gov.ua

Прем'єр-міністр Чехії Андрей Бабіш і президент України Володимир Зеленський після зустрічі в Києві заявили про рестарт відносин між державами.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Зеленський зазначив, що це перший візит чеського прем'єра в Україну з 2008 року.

"Коли ми говоримо про рестарт - це бажання зустрічатися і бажання домовлятися. Цей приїзд свідчить про те, що ми виходимо на новий рівень відносин між нашими країнами", - сказав президент.

Він подякував Празі за підтримку територіальної цілісності та суверенітету України.

"Позиція пана прем'єра, що Крим і Донбас - це Україна. На цьому можемо поставити крапку. Це позиція Чехії з приводу нашого суверенітету", - додав Зеленський.

Бабіш, своєю чергою, підкреслив, що останнім часом "з Європи не дуже багато прем'єрів приїжджало", і це, за його словами, потрібно змінювати.

"З нами велика делегація підприємців з інвестиціями... Тому я кажу про невеликий рестарт. Тому я кажу, що ми будемо частіше бачитися", - сказав чеський прем'єр.

Він також висловив надію, що Зеленський відвідає Чехію під час головування Праги в "Вишеградській четвірці".

Нагадаємо, раніше Бабіш підтвердив Зеленському офіційну позицію Чехії щодо Криму. Підтвердження офіційної позиції треба було в зв'язку з тим, що наприкінці жовтня президент країни Мілош Земан прийняв у Празі делегацію з окупованого Криму і заявив, що півострів є частиною Росії.

Земан відкрито дотримується проросійських позицій. У 2017 році, виступаючи на сесії ПАРЄ, Земан радив Україні відмовитися від Криму в обмін на компенсацію. Прем'єр-міністр Чехії Богуслав Соботка тоді відзначив, що заяви Земана щодо Криму суперечать зовнішньополітичному курсу Чехії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram