ГоловнаПолітика

Оржель назвав неприйнятною пропозицію "Газпрому" для України

Міністр сподівається, що сторони ще зможуть повернутися до конструктивного діалогу.

Оржель назвав неприйнятною пропозицію "Газпрому" для України
Алексей Оржель
Фото: willbe.ru

Надіслана 18 листопада пропозиція російського ПАТ "Газпром" на адресу НАК "Нафтогаз України" про продовження терміну дії чинного або укладення нового договору про транзит газу терміном на один рік із відмовою обох сторін від всіх взаємних претензій у міжнародному арбітражі є неприйнятною.

Про це заявив міністр енергетики та захисту навколишнього середовища України Олексій Оржель.

"Давайте відверто. Ця пропозиція,.. вона неприйнятна для України з урахуванням того, що треба відмовитися від арбітражів і підписати договір лише на рік", - сказав він в ефірі телеканалу ICTV у понеділок увечері.

У той самий час міністр висловив надію, що сторони ще зможуть повернутися до конструктивного діалогу.

Раніше "Газпром" заявив, що компанія за підписом голови правління Олексія Міллера направила на адресу "Нафтогазу" офіційну пропозицію про продовження терміну дії чинного контракту або укладення нового договору про транзит газу через територію України терміном на один рік з урахуванням прогнозного попиту європейських покупців на газ на 2020 рік.

У пропозиції "Газпрому", зокрема, має бути зазначено, що необхідними умовами продовження чинного контракту або укладення нового договору є відмова обох сторін від усіх взаємних претензій у міжнародному арбітражі і припинення всіх судових розглядів, зазначено в повідомленні управління інформації монополії.

Крім того, серед умов перераховано скасування рішення Антимонопольного комітету України про накладення на "Газпром" штрафу за нібито "порушення економічної конкуренції" і відкликання клопотання "Нафтогазу України" про ініціювання Європейською комісією розслідування проти російської компанії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram