ГоловнаПолітика

Пристайко про вибори в ОРДЛО: з моменту обрання нового керівництва старе має зникнути

Голова МЗС розповів, як можуть проходити вибори на окупованих територіях.

Пристайко про вибори в ОРДЛО: з моменту обрання нового керівництва старе має зникнути
Вадим Пристайко
Фото: Укринформ

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко переконаний, що в питанні проведення місцевих виборів на окупованій території Донецької та Луганської областей "жодної зради не заплановано".

Про це він сказав в інтерв'ю РБК-Україна.

"І всі розуміють, що є мета все ж провести вибори в ОРДЛО і законно обрати нове керівництво. І зрозуміло, що з моменту обрання нового керівництва старе має зникнути - із цим ніхто не сперечається. Якщо хтось буде затягувати вибори, мовляв, що довше не буде виборів, то довше він чи вона будуть триматися при якійсь ефемерній владі, для цього і є переговори, де з того боку сидить Росія, з цього - Україна, щоб РФ узяла на себе відповідальність і визнала, що з моменту законних виборів усі ці представники повинні зникнути з історії", - заявив Пристайко.

Голова МЗС також зазначив, що хотів би, щоб участь у виборах брали всі, в тому числі переселенці.

"Хотілося б, щоб участь у них (виборах, - ред.) брали всі, в тому числі переміщені особи. Можливо, для них потрібно застосувати електронне або дистанційне голосування. Як узяти, суто логістично, 2 млн людей і повернути їх? Куди повернути, якщо їхні будинки зруйновані? Вони точно хочуть повертатися? А ті, хто виїхав у Росію, Білорусь або на заробітки в Європу, ми їх по одному будемо назад повертати? Найпростіше прикритися інструкціями і порядками і говорити, що все це неможливо і чекати, поки воно само собою якось вирішиться", - сказав Пристайко.

"Жодної «зради» не заплановано. Легко відштовхуватися від уже прийнятого рішення: БДІПЛ ОБСЄ повинно сказати, наскільки вибори були прозорими. Воно свою оцінку будує на певних умовах, в яких абсолютно чітко прописано, що має бути забезпечено на виборах, зокрема,.. ситуація з безпекою, доступ ЗМІ і т.д.", - додав голова МЗС.

Він підкреслив, що кожен із цих критеріїв повинен бути забезпечений.

Нагадаємо, голова Центральної виборчої комісії Олег Діденко вважає, що найближчим часом провести вибори на окупованому Донбасі неможливо.

Раніше президент Володимир Зеленський заявляв, що місцеві вибори на Донбасі відбудуться після виведення окупаційних військ.

1 жовтня в Мінську представники Тристоронньої контактної групи і бойовиків "ДНР" і "ЛНР" узгодили імплементацію так званої "формули Штайнмаєра" в українське законодавство. Україна відмовилася ставити підпис під одним документом з представниками бойовиків, тому це було зроблено у вигляді окремих листів на адресу ОБСЄ, однієї зі сторін ТКГ.

Формула передбачає набуття Донбасом особливого статусу в день позачергових місцевих виборів на тимчасових засадах. Закон працюватиме постійно, якщо в підсумковій доповіді БДІПЛ ОБСЄ буде заявлено про демократичність проведених виборів.

Після цього бойовики почали висувати Україні умови для місцевих виборів і вимагати від президента почати з ними прямий діалог.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram