ГоловнаПолітика

Україна відправила буксири за захопленими РФ кораблями

ЗМІ повідомляють, що "Бердянськ", "Нікополь" і "Яни Капу" можуть повернути сьогодні вночі.

Україна відправила буксири за захопленими РФ кораблями
Буксир "Сапфир"
Фото: dumskaya.net

Україна відправила буксири і пошуково-рятувальний корабель "Сапфір" за захопленими Росією в Керченській протоці суднами. Про це повідомляє одеське видання "Думська".

За інформацією видання, захоплені малі броньовані артилерійські катери ВМС України "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу" сьогодні вночі повернуть українській стороні.

Повідомляється, що з портів Південного, Чорноморська та Одеси за ними вийшли пошуково-рятувальний корабель "Сапфір", буксири "Титан" і "Гайдамака".

Видання пише, що російська сторона тягне захоплені кораблі з окупованої Керчі в сторону Одеси. Очікується, що передача пройде у відкритому морі приблизно за 60 миль від Одеси в районі кримського мису Тарханкут.

Напередодні російське видання "Коммерсант" повідомило про "принципове рішення" повернути кораблі Україні. За даними газети, сторони домовилися про передачу кораблів до саміту "нормандської четвірки". У той же час сьогодні МЗС Росії спростувало прив'язку до конкретних дат і заявило, що Київ міг забрати їх в будь-який час.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року в районі Керченської протоки Росія захопила українські катери "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу" разом з екіпажем суден. Всього там було 24 українських моряки. Їх відпустили 7 вересня 2019 року під час обміну полоненими в форматі 35 на 35.

Ще 25 травня Міжнародний трибунал з морського права постановив, що РФ повинна негайно передати під контроль України захоплені кораблі. Росія цю вимогу проігнорувала, як і ще сім вимог України. Останнє з них було направлено 4 жовтня.

Командувач ВМС Ігор Воронченко говорив, що Росія не хоче повертати кораблі, оскільки вони є доказом агресії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram