ГоловнаПолітика

"Євросолідарність" вимагає порушити справи проти двох депутатів від "Слуги народу"

Висловлювання Євгена Шевченка та Максима Ткаченка виправдовують російську агресію.

"Євросолідарність" вимагає порушити справи проти двох депутатів від "Слуги народу"
Фото: eurosolidarity.org

"Європейська Солідарність" вимагає порушити кримінальні провадження у зв'язку з висловлюваннями двох депутатів від "Слуги народу" Євгена Шевченка і Максима Ткаченка, які, як вважають в "ЄС", виправдовують російську агресію.

Про це йдеться у депутатському запиті до керівництва СБУ та ДБР, підписаному членами фракції "Європейська Солідарність", повідомляє пресслужба політсили.

"Участь депутата монобільшості Шевченка в російському пропагандистському телешоу, під час якого він покладав провину за продовження війни на Донбасі на "українських націоналістів", а не на країну-агресора, має всі ознаки державної зради і завдає шкоди національній безпеці України. Інший представник "Слуги народу" Максим Ткаченко фактично закликав визнати бойовиків, заявивши про можливість співпраці з представниками окупаційного режиму на Донбасі після деокупації української землі", - йдеться в документі.

У ньому наголошується, що останнім часом почастішали публічні заклики представників правлячої партії "Слуга народу" до публічного заперечення статусу тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей, відповідальності РФ за матеріальний або нематеріальний збиток, завданий Україні внаслідок збройної агресії РФ, одностороннього припинення операції Об'єднаних сил зі здійснення заходів щодо забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій і Луганській областях.

"Особливу суспільну небезпеку становлять такі антидержавні діяння, вчинені представниками публічної влади, до яких, зокрема, належать народні депутати України", - йдеться в документі.

У "Євросолідарності" нагадали, що депутат Шевченко взяв участь у російському пропагандистському телешоу "Большая игра" на російському "Первом канале". Там, підігруючи кремлівській пропаганді, він заявив: "Ми відстоювали позицію, щоб конфлікт на Донбасі було вирішено мирним шляхом. І зараз ми все для цього робимо. Та ситуація, яка склалася (щодо "формули Штайнмаєра"), вона, скажімо так, була вкинута в суспільство радикально налаштованими націоналістами... У яких загалом політика полягає у ворожнечі, у війні".

Інший депутат провладної фракції в парламенті Максим Ткаченко заявив, що певні представники окупаційного режиму на Донбасі можуть залишитися в команді нової влади після звільнення територій. "Мені здається, що і на тій стороні зараз у владі однаково є професійні люди, однаково є люди зі здоровим розумом, однаково є чесні і порядні люди, які хочуть миру, хочуть повернення територій, але з різних причин залишаються там. Я не виключаю, що хтось із них зможе залишитися в команді нової влади", - заявив він виданню "Донбасс.Реалии"

Заяви обох депутатів монобільшості грубо порушують вимоги Конституції України і дискредитують українських захисників і Україну загалом, що завдає шкоди національним інтересам. Тому посягання на територіальну цілісність, суверенітет, шкоду національним інтересам і виправдання російської окупації повинні отримати належну правову оцінку і реакцію вітчизняних спецслужб, вважають в "Євросолідарності".

"Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, а також державна зрада, як випливає зі змісту, є особливо тяжкими злочинами, які передбачають серйозну кримінальну відповідальність. Водночас публічні заклики дискредитують дії Збройних сил України, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації. Враховуючи суспільну небезпеку зазначених дій, просимо дати правову оцінку вищезгаданим публічним діям народних депутатів України Максима Ткаченка та Євгена Шевченка; порушити кримінальні провадження і вжити заходів з метою забезпечення невідворотності покарання за відповідні злочинні діяння", - вимагають депутати "Євросолідарності" у спільному запиті до керівників спецслужб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram